exposició

Subirachs, «redescobert» al Centre Cultural Terrassa amb una retrospectiva

L'exposició, que es podrà visitar fins el 13 de maig, és un preàmbul del futur Espai Subirachs, que recordarà de manera permanent l'artista al Poblenou de Barcelona

per Albert Prieto, 9 de març de 2017 a les 13:40 |
La comissària i filla de l'artista, Judit Subirachs-Burgaya, amb una de les peces de l'exposició. | Albert Prieto
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre Cultural Terrassa acull des d’aquest dijous i fins el 13 de maig una exposició retrospectiva de Josep Maria Subirachs, Figuracions i abstraccions. Es tracta d’una de les mostres més completes que s’han fet fins ara al país, amb 40 escultures, 20 pintures i 15 dibuixos que volen donar a conèixer la prolífica trajectòria d’aquest artista polifacètic i que va seguir diferents corrents artístiques: expressionisme, abstracció, neofiguració i metàfores, que constitueixen les diferents parts de l’exposició.
 

La comissària i filla de l’artista, Judit Subirachs-Burgaya, ha inaugurat aquest dijous l’exposició, que es pot visitar a les sales 3 i 4 del Centre Cultural Terrassa de dilluns a dissabte de 16h a 21h i els dies de funció.
 

L’exposició arriba a Terrassa en el marc del norantè aniversari de Josep Maria Subirachs (Barcelona, 11 de març de 1927 – 7 d’abril de 2014), i és un preàmbul de l’Espai Subirachs, que s’inaugurarà el 27 de maig a Barcelona. Aquest espai permanent està impulsat per la família de Subirachs per tal de complir amb la voluntat de l’artista. Serà un local d’uns 300 metres quadrats situats al barri del Poblenou, el barri natal de Subirachs. L’exposició de Terrassa compta amb una majoria d’obres propietats dels hereus i que es destinaran al futur Espai Subirachs. No obstant això, també s’hi exposen obres cedides per la Fundació Pinnae i per Artur Ramon, que fou marxant i amic de Subirachs durant quatre dècades.
 

L'exposició retrospectiva de Subirachs es pot visitar fins el 13 de maig. Foto: Albert Prieto


Entre les obres exposades al Centre Cultural Terrassa n’hi ha d’inèdites, com La família, una terracota propietat de la Fundació Pinnae que mai s’ha exposat en públic. Escultures, però també dibuixos i pintures representatives de les diverses aportacions formals i conceptuals i de les variades tècniques que va practicar l’artista, estaran a l’abast del públic, que podrà descobrir Subirachs més enllà del seu treballa a la façana de la Passió de la Sagrada Família.
 
Les creacions que formen part d’aquesta exposició mostren una altra dimensió de Subirachs que va deixar empremta en l’espai públic. L’univers iconogràfic, personal i inconfusible de l’artista, amb un rerefons cultural ric de referències simbòliques i dem recursos plàstics i conceptuals, és l’essència que distingeix la producció d’un dels exponents més representatius de l’escultura de la segona meitat del segle XX.
 
Un artista polifacètic
 
Josep Maria Subirachs va ser un artista polifacètic. La seva àmplia i variada producció inclou escultures, dibuixos, pintures, gravats, litografies, cartells, tapissos, escenografies i dissenys de joies i medalles. Més conegut com a escultor, la seva veritable vocació va ser l’obra d’encàrrec: és autor de nombroses obres monumentals, que li van donar més relleu públic i que van consolidar-ne el prestigi.
 
Les creacions que formen part d’aquesta exposició que porta pel títol Figuracions i Abstraccions mostren una altra dimensió de l’artista que va deixar empremta en l’espai públic. Són peces de petit i mitjà format destinades al col·leccionisme privat, creades en la intimitat del taller, al marge de la dependència que suposa l’obra d’encàrrec. L’escrupolositat formal, el domini de la tècnica i la juxtaposició de materials i models defineixen l’obra de Subirachs. Però, més enllà de la creació de formes lineals o volumètriques, l’artista va mostrar un afany de dotar la seva obra de contingut.

 

Participació