L'Ajuntament de Terrassa estalvia 4.011,23 euros en la segona Marató d'Estalvi Energètic

Els diners, fruit de l’estalvi energètic en cinc edificis municipals, es destinaran a la lluita contra la pobresa energètica

Redacció
08 de març del 2017
Actualitzat a les 18:40h
L’Ajuntament de Terrassa ha participat durant el mes de febrer en la segona Marató d'Estalvi Energètic, que ha comptat amb la participació d’onze ajuntaments més de tot Catalunya. La Marató és una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i consum d’energia, amb la finalitat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica. L’Ajuntament ha assolit i superat amb escreix l’objectiu inicial, reduir en almenys un 10% els consums d’aigua, electricitat i gas dels diferents edificis de titularitat municipal. L’estalvi total en els edificis consistorials durant la Marató ha estat de 34.112 kWh d’electricitat, un 16,15%, 21.130 kWh de gas (1865 m3 ), un 23,31%; i 2.223 m3 d’aigua, un 77,73%. Aquestes dades es tradueixen en una reducció de 4.011,23 euros en la factura, que es destinaran al Magatzem Elèctric Solidari mitjançant l’OFIMAPE.

Terrassa va escollir cinc equipaments per participar en la Marató: l'edifici de Serveis Generals de l'Ajuntament de la plaça Didó, l'edifici de Glories, l'edifici de l’Escola de Música, el ZEM Can Jofresa i l'edifici del carrer Pantà. Entre tots cinc, sumen un consum conjunt mitjà de més de 200.000 kWh mensuals d’electricitat. Són, per tant, edificis amb un gran potencial d'estalvi. Per comptabilitzar l’estalvi s’han comparat setmanalment els consums del mes de febrer del 2017 amb els resultants de les valoracions dels consums del mateix període dels últims tres anys.

L’organització i desenvolupament de la Marató ha estat coordinada pels Serveis tècnics de Medi Ambient de l’Ajuntament, amb el suport de la consultora externa L’ORIGEN, impulsora de projecte, i la participació de la Diputació de Barcelona. L’Oficina Municipal d’Atenció a la Pobresa Energètica (OFIMAPE) ha estat l’encarregada de definir el destí dels estalvis, que aniran a consolidar el projecte del Magatzem Elèctric Solidari. 

Es tracta d’una iniciativa dirigida a persones, no a serveis o àrees, i en cada edifici implicat hi ha hagut un seguit de persones voluntàries que han actuat d’enllaç entre l’equip energètic i els més de 500 treballadors dels edificis que han pogut participar i fer arribar totes les propostes d’estalvi. També s’han implicat famílies dels treballadors, entitats esportives externes a l’Ajuntament i els ciutadans usuaris de l’Escola de Música i de l’Auditori.

Durant la Marató s’han proposat i posat en pràctica diferents idees d’estalvi, com desconnectar bombetes, ajustar aixetes i cisternes, tancar llums a les hores de més llum natural, abaixar o parar la calefacció en diferents zones o franges horàries, etc. També s’ha creat un fons de pantalla específic per recordar la Marató, i s’han penjat a les entrades i rebedors dels edificis murals informatius explicatius de bones pràctiques de consum. 

Equivalències

A títol orientatiu, les dades d’estalvi energètic assolides per l’Ajuntament de Terrassa suposen:

- L’estalvi equivalent a un consum mensual de més de 140 famílies. (El consum mensual mitjà d’una família de quatre membres és d’uns 240 kWh d’electricitat, sense comptar la calefacció).

- L’estalvi equivalent al consum mensual de més de 45 famílies. (El consum mensual mitjà d’una família de quatre membres és d’uns 450 kWh de gas).

- L’estalvi equivalent al consum mensual de 740 persones. (El consum mensual mitjà d’aigua d’una persona és de 3m3 d’aigua).