Marc Armengol: «Es tracta de l'aire que respirem tots, sense distinció»

El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat explica com afectaran les mesures ambientals a Terrassa | Afirma també que els canvis al cartipàs són "positius"

El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol.
El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol. | J. A.
08 de març del 2017
Actualitzat a les 14:19h
El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat de Terrassa, Marc Armengol, ha explicat a La Torre com afectaran a la ciutat les mesures anunciades aquesta setmana, com la de prohibir la circulació a vehicles de més de vint anys, a la ciutat. El regidor ha volgut aclarir que "no podran circular en determinats episodis, només els dies que es decreti l'alerta per contaminació elevada".

Armengol ha explicat que els cotxes de fa vint anys "contaminen deu vegades més que els nous", i que aquesta mesura és un pas més en el conjunt d'accions que es porten a terme per millorar la qualitat ambiental. "Cal tenir clar que no es fa per perjudicar ningú, al contrari: és l'aire que respirem tots plegats, sense distingir si s'és pobre o ric, home o done, gran o vell: ens afecta a tots i s'ha de tenir clar".

Per això mateix, ha dit, hi haurà "una feina de pedagogia i d'informació paral·lela", així com un seguit d'altres mesures, com la que també s'ha anunciat: els bitllets especials de transport públic per episodis d'alta contaminació.

Precisament, el reforç del transport públic és una altra de les mesures que, diu, s'han treballat: "encara està per determinar si s'ampliarà el servei de bus exprés, si es posaran més combois als ferrocarrils o si, a nivell de ciutat, es reforçarà el servei d'autobús". Armengol ha explicat que la contaminació atmosfèrica està causada entre un 60 i un 70% pel transport privat, i s'ha de treballar per reduir les xifres.

La contaminació, un problema variable

Marc Armengol ha dit que no es pot afirmar que Terrassa sigui una ciutat contaminada, perquè els nivells registrats "varien segons el dia, l'hora, la zona i les condicions meteorològiques, entre d'altres factors". En aquest sentit, l'edil ha dit que hi ha un pla de qualitat ambiental que preveu diverses accions que van en la mateixa direcció: "fer una ciutat més habitable". Entre d'altres, s'apostarà per facilitar els desplaçaments a peu i en bicicleta "amb voreres més amples i una xarxa de carril bici", entre d'altres.

Tanmateix, el tinent d'alcalde també ha dit que "les mesures han de ser generalitzades, les hem de prendre conjuntament: és un tema global i de país". Per això, diu, Terrassa treballa en aquesta línia i és pionera a l'hora de fer estudis i establir models i mètodes per conèixer i preveure els episodis de contaminació, i, així, poder tenir eines que apliquin també altres poblacions.

Els canvis al cartipàs, "positius"

Pel que fa als canvis al govern municipal anunciats aquest dimarts per l'alcalde, Jordi Ballart, Marc Armengol ha explicat que "els canvis, quan es fan per millorar, sempre són positius". Armengol deixarà d'encarregar-se de dos dels grans cavalls de batalla del govern, l'aigua i la neteja, que passaran a mans d'Alfredo Vega i Amadeu Aguado, respectivament, mentre que assumirà la responsabilitat de la Seguretat.

Armengol ha dit que tots aquests aspectes continuaran depenent de l'àrea de Territori i Sostenibilitat, de la qual és tinent d'alcalde. Tot i això, ha dit, s'ha volgut donar "una vessant més política" a l'aigua, "que pengi més de l'alcalde". Així, el pes tècnic dependrà de l'àrea que dirigeix Armengol, però la vessant política la portarà Vega.

La neteja, però, sí que serà "una descàrrega" pel regidor, tot i que, en continuar dins de la seva àrea, no se'n desvincularà. Es tracta d'un reforç per un tema que "és una prioritat pel govern, com s'ha vist durant els dos anys de mandat, en què hi hem aportat més recursos a l'empresa i al servei". Amadeu Aguado, que també era el responsable de l'espai públic, serà l'encarregat de la regidoria, tot i que continuarà amb la feina que ha fet fins ara Armengol.

Per últim, Marc Armengol serà el regidor responsable de la Policia Municipal, que, tot i que ja depenia de la seva àrea, "hauré d'estar-hi més a sobre". En general, ha dit, es tracta de canvis "per intentar arribar de la millor manera a tot arreu".
 

Armengol, intervenint en el ple municipal de febrer. Foto: Joaquim Albalate