Terrassa es coordina amb dotze municipis més per millorar l'atenció als refugiats

Critiquen la "passivitat" del Govern central i les limitacions del pla estatal

La roda de premsa posterior a la cimera que s'ha celebrat a l'Ajuntament de Barcelona
La roda de premsa posterior a la cimera que s'ha celebrat a l'Ajuntament de Barcelona | Europa Press
Redacció
08 de març del 2017
Actualitzat a les 11:02h
Terrassa ha estat un dels tretze municipis catalans que s'han reunit aquest dimarts a Barcelona per crear un espai de coordinació municipalista per millorar l'atenció als refugiats i compartir les diferents experiències d'acolliment per als que es queden fora del sistema estatal d'asil.

A la reunió, que s'ha celebrat a l'Ajuntament de Barcelona i ha estat presidida pel tinent d'alcalde de la capital Jaume Asens, hi han assistit representants i tècnics municipals de Sabadell, Badalona, el Prat de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramanet, Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Berga, Manresa, Girona i Tarragona.

Asens ha explicat en roda de premsa que el programa del Govern central està excessivament burocratitzat: "si la coordinació fos millor es podrien preveure els recursos que s'han de disposar per a aquestes persones", i ha recordat que la capital catalana ja va impulsar el programa d'acolliment Nausicaa per cobrir les insuficiències del primer.

"L'estat rep els fons europeus i en fa un ús opac i immoral, ja que els usa per a polítiques d'expulsió o els centres d'internament d'estrangers (CIE)", ha criticat, i ha afirmat que, tot i que el seu ús sigui legal, es fa un ús immoral d'aquests diners, a més de no complir, al seu judici, amb les funcions internacionals d'aquests recursos.

El regidor ha insistit que la coordinació prova de cobrir el buit que es produeix quan s'esgota el període que preveu el sistema estatal: "Intentem que aquestes persones no siguin carn de canó dels serveis socials", i ha subratllat que els consistoris estan fent més del que els toca, però que aquesta situació evidencia que els municipis fan un pas al capdavant.

Problema d'absorció

La regidora de Drets Socials de Berga, Anna Alsina, ha explicat que estudien la creació d'un programa municipal complementari a l'estatal, i ha lamentat que el consistori té un "problema d'absorció", ja que no tenen suficient capacitat tècnica per fer que l'acolliment sigui bo per als refugiats.

Per la seva part, la regidora d'Acció Social i Cooperació de Manresa, Àngels Santolària, ha assegurat que van conèixer a través de la premsa que la ciutat acolliria 40 persones: "La gestió d'entrada va ser complicada", ha assegurat, mentre que el regidor de Cooperació de Girona, Cristòbal Sànchez, ha remarcat que la informació que ofereix el Govern espanyol és nul·la.

El regidor de Badalona Justa i Inclusiva, Francesc Ribot, ha expressat que l'Executiu del PP ha deixat la cooperació en un terme molt residual, i ha assegurat que el Govern municipal liderat per l'exalcalde popular Xavier García Albiol va desestructurar l'àrea de cooperació.