L'Església de la Cienciologia instal·la la seva seu catalana a Viladecavalls

"Volem aportar riquesa cultural, espiritual i turística a la zona", afirma el president de la polèmica església | La masia de Can Gonteres serà un centre per "difondre i ensenyar" les pràctiques d'aquesta religió fundada als Estats Units i que té uns 4.500 fidels a Catalunya

El castell de Sant Miquel de Gonteres, a Viladecavalls, on l'església de la Cienciologia instal·larà la seva seu a Catalunya.
El castell de Sant Miquel de Gonteres, a Viladecavalls, on l'església de la Cienciologia instal·larà la seva seu a Catalunya. | E.S.
01 de març del 2017
Actualitzat a les 17:20h
L'església de la Cienciologia d'Espanya ha comprat la masia de Can Gonteres, coneguda com a Castell de Sant Miquel de Gonteres, a Viladecavalls, perquè aculli la seu central a Catalunya de l'organització. Es tracta d'una operació que ha tingut un cost de poc menys d'un milió d'euros i que servirà com a centre neuràlgic de les activitats d'aquesta religió a Catalunya.

El president de l'església de Scientology, el nom oficial, a l'estat espanyol, Iván Arjona, ha explicat a La Torre que veuen en la masia una "oportunitat per comptar amb unes instal·lacions diferents, allunyades de la ciutat, que contribueixin a crear un entorn de reflexió i quietud per al benestar espiritual". A més, diuen, la masia decorada com a castell "és preciós, i la zona de Terrassa, amb vistes a Montserrat, és un entorn ideal".

En declaracions a aquest diari, Arjona ha explicat que, tot i que les reformes del castell encara no s'han estudiat del tot, necessitaran "molta feina per deixar-lo en perfectes condicions per al seu ús". Un cop adequat, diu, "es portaran a terme tot tipus d'activitats relacionades amb les nostres finalitats, que són la promoció dels drets humans, la tolerància i les eines per la vida" que es troben als escrits del filàntrop estatunidenc L. Ronald Hubbard.

El representant de la Cienciologia a l'estat tampoc ha pogut afirmar amb rotunditat quan podran començar les activitats, tot i que espera que "d'aquí a un any ja es puguin començar a realitzar algunes activitats, un cop s'hagin enllestit les reformes".

Pel que fa a l'operació comercial, Arjona afirma a La Torre que el cost ha estat inferior a un milió d'euros, i diu que la Fundació per la Millora de la Vida, la Cultura i la Societat, fundada per l'Església de la Cienciologia, ha rebut "donatius de més de 300 famílies i d'algunes empreses". 
 

La masia que servirà com a seu de l'església de la Cienciologia, a Viladecavalls. Foto: Scientology


Espera beneficiar la zona amb "riquesa cultural, espiritual i turística"

Iván Arjona ha afirmat a aquest diari que les relacions amb les autoritats locals, amb qui ja s'ha trobat, són "cordials i de respecte mutu", i creu que les activitats de l'església poden generar "riquesa cultural, espiritual i, perquè no, turística" a la zona, en què pretenen ser un "actor i factor positiu".

Davant dels recels que pugui aixecar aquesta església entre la població, Arjona ha volgut explicar que "som persones de bona voluntat, disposades a millorar i ajudar al nostre entorn", i creu en "el dret de tenir una vida digna, a tenir una feina, una vocació i unes creences, i a cuidar de les seves famílies". "Creiem que hi ha bondat en les persones, i volem trobar-la i amplificar-la", diu el president de l'església a Espanya.

La intenció, afirma, és oferir programes i projectes oberts a tothom basats en el respecte i que creïn "un entorn més pròsper, que mantingui la tranquil·litat de la zona", en què es respectin els drets humans i la tolerància "per convertir Viladecavalls i Terrassa en un exemple de bones pràctiques". 

També ha explica a La Torre que faran activitats, xerrades educatives i culturals pels veïns, i "posarem les instal·lacions a disposició de tothom per realitzar actes culturals, acadèmics, espirituals i, fins i tot, per celebracions".

Una cerca d'anys

Com ja havia publicat La Torre el febrer del 2016, feia temps que l'església, reconeguda com a religió a Espanya des del 2007, buscava una gran nau a Catalunya amb entre 4.000 i 6.000 metres quadrats útils i que gaudís de bones comunicacions amb Barcelona.

La Masia de Can Gonteres, construida el segle XVIII però amb orígens medievals, i amb un gran terreny, complia aquestes condicions, i finalment ha estat el lloc escollit per aquesta creença, que compta amb prop d'11.000 seguidors a l'estat espanyol, uns 4.000 dels quals a Catalunya. La Cienciologia està reconeguda com a religió a Espanya des del 2007, tot i que és criticada sovint per actuar com una empresa, i alguns estats la consideren una secta.
 

Iván Arjona, president de l'església de la Cienciologia a l'estat espanyol. Foto: I. A.