Ficosa presenta l'últim avenç en cotxes intel·ligents al Mobile World Congress

L'empresa amb fàbrica a Viladecavalls presenta la tercera generació de l'Smart Connectivity Module | S'està treballant en la tecnologia 5G que donarà pas a una nova era en la connectivitat de l'automòbil, oferint connexions de major capacitat i potenciant solucions i serveis basats en la realitat virtual i la intel·ligència artificial

El Smart Connectivity Module.
El Smart Connectivity Module. | Ficosa
Redacció
27 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:15h
Ficosa, proveïdor global de primer nivell que es dedica a la investigació, desenvolupament, producció i comercialització de sistemes de seguretat, comunicació i eficiència per a l’automoció i la mobilitat, presenta al Mobile World Congress 2017 els últims avenços tecnològics en cotxe connectat i vehicle autònom. En aquesta edició, Ficosa aterra al MWC juntament amb Panasonic en un estand que simula un aeroport connectat en el qual es mostren solucions de connectivitat desenvolupades per a diferents sectors, des del retail o l'automòbil fins a les comunicacions, la seguretat i la logística, entre d’altres.
 
A l'àrea de lloguer de cotxes de l'estand, Ficosa mostra les solucions de connectivitat més pioneres del mercat. Els assistents que s'apropin a aquest espai trobaran un cotxe en el qual Ficosa ha integrat els seus últims desenvolupaments, podran descobrir el treball que està realitzant en cotxe connectat i conducció autònoma, i veure en directe un dels productes estrella de la companyia, l’Smart Connectivity Module (SCM).
 
L’Smart Connectivity Module 3.0, un pas més cap al cotxe autònom
 

Ficosa presenta al MWC la tercera generació de l’Smart Connectivity Module (SCM), una solució que fa possible que tots els passatgers disposin de connectivitat de manera simultània i independent gràcies a la connexió que ofereix el vehicle per si mateix.
 
Xavier Pujol, conseller delegat de Ficosa, destaca: "L’Smart Connectivity Module revoluciona totalment l'experiència en el vehicle, millorant la conducció, incrementant la seguretat i l'eficiència així com oferint als usuaris una sèrie de serveis i aplicacions intel·ligents sense precedents". I afegeix: "Suposa un gran avenç cap al cotxe autònom ja que permet que l'automòbil formi part de la Internet de les coses a l'integrar-se en les xarxes de comunicació com un dispositiu més".
 
Aquesta solució ofereix una connexió segura tant en les comunicacions que es produeixen a l'interior i exterior de l'automòbil, com en les comunicacions entre vehicles (V2V) i amb la infraestructura (V2I). La SCM permet tenir fins a 9 connexions simultànies a internet per al vehicle i els passatgers, veure pel·lícules, escoltar música, jugar on-line, sintonitzar la ràdio d'alta definició i descarregar i emmagatzemar continguts. També proporciona importants funcionalitats dirigides a millorar la seguretat com la trucada automàtica d’emergència, la geocalització del vehicle, el control de velocitat, el servei d’assistència o la gestió dels punts conflictius i amb poca visibilitat per evitar accidents.
 
La nova generació d’aquest dispositiu compta amb importants millores com el servei FOTA (Firmware Upgrade Over-the- Air), que possibilita l’actualització del software del vehicle sense necessitat de connectar-lo a cap dispositiu físic, incorpora un alt grau de ciberseguretat i és molt més compacte que les seves versions anteriors, el qual permet una millor integració de la plataforma de connectivitat al vehicle, sent imperceptible a la vista.
 
L’Smart Connectivity Module incorpora en un mateix dispositiu les tecnologies sense fils de telefonia LTE, WIFI, Bluetooth, Ràdio AM i FM, DAB i posicionament GNSS específic per a cada mercat, així com trucada d'emergència obligatòria a Europa (eCall) i a Rússia (ERA -GLONASS).
 
La revolució de la tecnologia 5G
 
Ficosa està treballant intensament per situar-se a l'avantguarda en el desenvolupament de solucions de connectivitat i de la tecnologia 5G. Un exemple d'això és que s'acaba de convertir-se en la primera companyia espanyola en unir-se a la 5G Automotive Association (5GAA). Aquesta associació té la missió d'accelerar el desenvolupament, l'estandardització i la comercialització de solucions per als cotxes connectats i els vehicles autònoms, la seva integració en les Smart Cities, així com posar les bases per a la implantació de la tecnologia 5G en automoció.
 
Joan Palacin, director de la Unitat de Negoci d’Advanced Communications, destaca: “El desenvolupament i implantació de la tecnologia 5G suposarà una nova revolució en el sector de les telecomunicacions i l'automoció, ja que oferirà connexions de molt alta capacitat i potenciarà solucions i serveis basats en la realitat virtual i la intel·ligència artificial. A Ficosa sempre tenim la mirada posada en el futur i en les noves tecnologies, col·laborant amb les principals empreses de l'ecosistema en la definició dels nous serveis de mobilitat i conducció autònoma”.
 
Ficosa i Panasonic, treballant junts per fer realitat el cotxe del futur
 
Ficosa porta més de 10 anys treballant en sistemes de connectivitat per a l'automoció amb l'objectiu d'anticipar-se a les necessitats dels fabricants d'automòbils (OEM). La companyia està enfocada a les plataformes de connectivitat amb antenes integrades (SCM), les unitats telemàtiques de control (TCU) i la tecnologia de comunicació dedicada a curt abast (V2X), que permet als vehicles comunicar-se directament entre ells, amb els vianants i també amb la infraestructura.
 
L'aliança de Ficosa amb Panasonic, que respon a l'objectiu que ambdues companyies augmentin les seves capacitats tecnològiques i integrin tecnologies complementàries, ofereix un gran potencial perquè encapçalin juntes la transformació de l'automòbil en l'àmbit de la connectivitat. En aquest sentit, les unitats de Ficosa, juntament amb els sistemes d'informació i entreteniment de Panasonic, oferiran a l'usuari una àmplia gamma de nous serveis d'alt valor afegit.
 
Ficosa també presenta al MWC l’Smart Furniture
 

A més de les seves solucions de connectivitat per al vehicle, Ficosa presenta al MWC l'Smart Furniture. Exhibit a l'àrea de Duty Free de l'estand, aquest moble intel·ligent sensoritzat està equipat amb una càmera, una pantalla i un sensor radio, que ofereixen informació detallada sobre el producte escollit pel comprador.
 
Aquest sistema, desenvolupat per Ficosa i Admira, permet saber el número de vegades que un producte ha estat visualitzat o comprat (Object Analytics), analitza l'edat i el sexe dels clients amb l'objectiu d'agilitzar l'estudi de mercat d'un producte ( Video Analytics), i identifica les persones que estan davant del moble o aparador a través de l'App de la botiga, que està connectada al sensor radio (Radio Analytics). L’Smart Furniture, o moble intel·ligent, també permet comprar el producte a la botiga online gràcies a un televisor Panasonic amb Link Ray que està connectat a l'App de l'establiment.