Els «Teixits de la vall del Nil», a la nova exposició del Museu Tèxtil

S'hi podran veure més de quaranta teixits coptes d'entre els segles IV i XI provinents dels fons de Montserrat i del propi CDMT

Cartell de l'exposició.
Cartell de l'exposició. | CDMT
Redacció
02 de març del 2017
Actualitzat a les 10:23h
El Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa inaugura, aquest dijous 2 de març, una nova exposició, "Teixits de la Vall del Nil", amb teixits coptes de Montserrat i del CDMT.

L'exposició és una coproducció de l'Abadia de Montserrat i el Centre terrassenc, i presenta més de quaranta teixits, datats entre els segles IV i XI, pertanyents a la comunitat copta, el nom amb què es coneix als cristians d'Egipte. Les peces que s'exposaran provenen de la col·lecció Ramon Roca Puig, de l'Abadia de Montserrat, i del fons propi del CDMT.

L'acte d'inauguració, que serà aquest mateix dijous a les sis de la tarda, comptarà amb la presència del tinent d'alcalde de Terrassa Amadeu Aguado i de Jaume Ciurana, diputat delegat de Presidència de la Diputació de Barcelona. Es podrà visitar fins el 23 de juliol.

Els teixits, testimoni de la història

Els teixits coptes són testimonis de les diverses cultures que han habitat a Egipte. Durant molt temps se'ls ha identificat entre el marc cronològic clàssic del segles II-III fins el segle VIII-IX, moment de l'expansió de l'Islam, passant per l'època romana i bizantina.

El terme copte prové del grec “Aigyptios” que significa “egipci.” Als coptes se'ls identifica com els cristians que habiten en territori egipci, des del moment en que aquesta religió es va imposar en aquest país cap el segle IV.

Darrerament, per referir-se a aquesta tipologia de teixits, s'utilitza més “teixits egipcis” o de la “vall del Nil,” bàsicament per les connotacions de tipus religiós que comporta l'adjectiu copte.

Gràcies als costums funeraris d'enterrar els cossos vestits i a la climatologia del país, s'han recuperat un gran nombre de peces coptes, la majoria dels quals formaven part de la indumentària i el parament de la llar quotidià.

Per primera vegada s'exhibeixen conjuntament una representació de la col·lecció que el Dr. Roca Puig llegà a l'Abadia Montserrat i dels adquirits pel Museu Tèxtil de Terrassa, procedents de les col·leccions de Josep Biosca, Ricard Viñas i Tove Alm. La majoria de peces que es mostren en aquesta exposició són fragments: 30 procedents de Montserrat i 13 del CDMT, entre els que es troben una túnica infantil situada cronològicament entre els segles V i VI i un vel eucarístic d'entre els segles VII-VIII.

Totes les peces estan restaurades i a més, les del CDMT (284 peces) s'han tornat a fotografiar recentment en alta resolució i estan disponibles al públic a la base de dades Imatex.

Com a complement de la mostra es faran diverses visites guiades i tallers infantil. Durant els mesos juny i juliol es farà una mostra complementària de fotografies de les excavacions d'Oxirric, organitzada per l'Associació Catalana d'Egiptologia, a l'Espai Zero del museu.