El Carnestoltes ja ha arribat a Terrassa

Tots els actes de la setmana més boja de l'any, des de la festa del Dijous Gras fins l'Enterrament del Carnestoltes del Dimecres de Cendra

Una comparsa d'una rua de Carnestoltes a Terrassa.
Una comparsa d'una rua de Carnestoltes a Terrassa. | Mascarada
Redacció
23 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:21h
Ja és aquí una de les setmanes més boges de l'any: el Carnestoltes. Aquest any, el Carnestoltes de Terrassa celebra el seu quarantè aniversari en el seu format actual i per això l'organització, la Confraria Mascarada, promet una festa a l'alçada, amb sorpreses a cada acte per commemorar l'aniversari rodó.

A partir d'aquest dijous al matí, Terrassa ja respira festa i disbauxa. El Torrent de les Bruixes del Parc de Vallparadís acull, entre les 9.30 h i les 12.30 h, la festa del Dijous Gras, amb l'actuació de Sara Fuentes i els seus "Contes per als més petits", un seguit de tallers de Carnestoltes i de maquillatge i un espectacle d'animació amb Carles Cuberes. Tot plegat, presentat per l'emissari del Carnestoltes 2017, "Chuchamblea Copular".

De fet, això dóna una pista d'una de les principals novetats del Carnestoltes 2017: no hi haurà ni rei, ni reina, ni tan sols president del Carnestoltes. Un conjunt de representants de la comparsa guanyadora de l'any passat, El Porronet, serà qui agafarà les regnes de la ciutat durant els dies de disbauxa d'aquest cap de setmana. Aquestes escollides seran nomenades "Cutons Verbeneros".

Divendres serà el torn del Tajastoltes. Tot i ser un esdeveniment a part del programa oficial, el cercatasques amb disfresses incloses, organitzat pels Diables de Terrassa, ja s'ha convertit pràcticament en una tradició. Aquest any, els pirates seran la temàtica.

Dissabte, la gran rua i el ball de màscares

La "Chuchamblea Copular" serà, doncs, qui obri la gran rua de Carnestoltes de Terrassa aquest dissabte. Com ja és tradició, la cercavila sortirà a tres quarts de sis de la tarda de l'Estació del Nord, i passarà pel carrer de Cervantes, la rambla d'Ègara, el portal de Sant Roc, la rambla d'Ègara, el carrer dels Gavatxons, la plaça Vella, el carrer Major, i acabarà al portal de Sant Roc.

A tres quarts de set de la tarda hi haurà el pregó, que serà a càrrec de Cesc Castellet - rebatejat per a l'ocasió com a Cesc Titallet - propietari del Cafè Teatre, un dels establiments més compromesos amb la cultura popular de la ciutat. Un cop acabat el pregó, l'alcalde, Jordi Ballart, lliurarà la clau de la ciutat als "Cutons Berbeneros" de la comparsa oficial.

A la nit, i després del sopar de comparses, el Recinte Firal acollirà el també tradicional Ball de Màscares a partir de la 1 de la matinada. La organització ha limitat l'entrada als majors de 16 anys, excepte si van acompanyats del seu tutor legal, i és imprescindible anar disfressats per accedir-hi.

Diumenge, el torn dels més petits

Una altra de les tradicions és la rua infantil que es fa diumenge al matí. A partir de les 11.30 h, la cercavila sortirà de la Rambla d'Ègara, passarà pel portal de Sant Roc, el carrer Major, la plaça Vella, el carrer de l'Església, el carrer del Portal Nou, el carrer de Baldrich i la plaça Nova, on hi haurà una festa infantil a partir de les 12.30 h.

Serà durant la mitja part de l'actuació del grup Un parell de Nassos que el col·legi de Santa Teresa de Jesús llegirà el pregó i s'entregaran els premis a les millors comparses infantils.

La vetlla i l'enterrament de la sardina

Però si hi ha alguna cosa que dona una rellevància important al Carnestoltes de Terrassa és el que passa després dels dies de disbauxa. El Carnestoltes (aquest any, les quatre Cutons Berbeneros) acaba morint extasiat, i durant dos dies -dilluns i dimarts- les ploraneres vetllen els difunts a l'atri de l'Ajuntament.

Dimarts, hi ha el ball de vídues, incorporat fa pocs anys però que s'ha convertit en tot un èxit, en què les i els assistents van vestits de dol. Aquest any, serà a la Societat Coral els Amics, dimarts, a partir de dos quarts de nou del vespre, i estarà amenitzat per Arreplegats.

I, per últim, el dimecres la rua mortuòria surt del raval de Montserrat i passa pels carrers de Gavatxons, carrer de la Font Vella, passeig del Comte d'Ègara i l'avinguda de Jacquard, per acabar al Parc de Vallparadís. Allà, es fa un gran enterrament amb un espectacle de foc i la participació dels grups de cultura popular de la ciutat de Terrassa, que dona pas a la Quaresma i acomiada la disbauxa fins l'any vinent. Per últim, la Sardinada posa punt i final a gairebé una setmana de festa.

El programa del XL Carnestoltes de Terrassa es pot descarregar a la web de la Mascarada, la confraria que organitza la festa.