Montcada estrenarà mapa escolar el curs vinent

La nova zonificació divideix el municipi en diferents àrees d'influència amb oferta pública i privada i elimina la zona única per a la concertada

Redacció
20 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:56h
Montcada i Reixac estrenarà el curs vinent una nova zonificació escolar, tant a primària com a secundària. El nou mapa escolar s'ha elaborat per distribuir de forma més equilibrada l'alumnat del municipi i és fruit d'un llarg procés participatiu endegat al 2011 per un requeriment del Síndic de Greuges, que denunciava que al municipi les àrees de proximitat no fossin les mateixes per als centres públics que per als concertats. La proposta, consensuada entre l’Ajuntament i la Generalitat ,divideix el territori en diferents sectors que inclouen tant oferta pública com privada, eliminant la zona única per als centres concertats. L’altra gran novetat és que es redueix el nombre d’àrees d’influència, passant de 6 a 3 a primària i de 3 a 2 a secundària. 

Segons fonts municipals, la nova zonificació millora la composició social de les àrees d'influència, posant en valor la diversitat socieducativa. El nou mapa escolar també respecta la proximitat simbòlica del domicili familiar al centre, amb un temps màxim de desplaçament de 20 minuts i una distància mitjana d'1,7 quilòmetres. La nova distribució dels sectors escolars pretén reduir l'efecte fugida de les famílies de la seva àrea d'influència, en ser zones més àmplies i amb més oferta.

La preinscripció escolar tindrà lloc del 23 de març al 4 d'abril i com cada any, els col·legis i instituts fan portes obertes per donar a conèixer les seves instal·lacions i el seu projecte pedagògic. 

La puntuació

Ensenyament mantindrà els mateixos criteris de prioritat per a l'ordenació de les preinscripcions. Així, els alumnes amb germans matriculats al centre escollit tindran 40 punts. D'altra banda, s'obtindran 30 punts si el centre triat està a la zona d'influència que li correspon per proximitat al domicili, 20 en el cas que l'escola estigui a prop del lloc de treball d'alguns del progenitors i 10 si es viu en el mateix municipi. Només se sumarà aquesta puntuació en un dels supòsits. També es poden aconseguir 10 punts si el pare, la mare o el tutor legal rep l'ajut de la renda mínima d'inserció i 10 punts més per discapacitat igual o superior al 33% de l'alumne o d'un familiar de primer grau. I en el batxillerat, es tindrà en compte la nota mitjana.

D'altra banda, hi ha un seguit de criteris complementaris a tenir en compte. Formar part d'una família nombrosa o monoparental suma 15 punts. Si l'alumne té una malaltia crònica que afecti el sistema digestiu, endocrí o metabòlic, incloses les persones celíaques, comptarà amb 10 punts més. Si el pare, la mare, el tutor legal o germà de l'alumne ha estat escolaritzat en ensenyaments actualment gratuïts i universals al centre sol·licitat en primer lloc disposarà de 5 punts extres. També tenen preferència els que procedeixen de centres i ensenyaments adscrits.