La Cambra de la Propietat celebra la il·legalitat de la plusvàlua municipal quan hi ha hagut pèrdues

Denuncia que l'Ajuntament de Terrassa ha estat cobrant aquesta taxa de manera irregular al llarg dels anys

El TC diu que és il·legal cobrar la plusvàlua quan en la transmissió hi ha hagut pèrdues.
El TC diu que és il·legal cobrar la plusvàlua quan en la transmissió hi ha hagut pèrdues. | Adrià Costa
Redacció
17 de febrer del 2017
Actualitzat a les 21:42h
La Cambra de la Propietat de Terrassa i Comarca ha anunciat aquest divendres que fa anys que afirma el que ara diu el Tribunal Constitucional: que és il·legal cobrar l'impost de plusvàlua municipal quan en la transmissió hi ha hagut pèrdues.

L'entitat afirma que els Ajuntaments tot i ser conscients de la il·legalitat, han vingut cobrant injustament aquest impost de plusvàlua, que tècnicament es diu impost municipal sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana. El propi nom de l'impost, expliquen, ja diu clarament que, perquè es pugui cobrar, tècnicament hi ha d'haver un guany. Sense aquest, no hi ha base imposable, i, per tant, és il·legal cobrar res.

Aquest mateix mes de desembre de 2016, durant la votació de les ordenances fiscals, el Ple municipal va desestimar la darrera petició i exigència de la Cambra de la Propietat per tal que no es cobrés aquest impost quan no hi ha guany. Cap grup municipal, denuncien, va donar suport a la petició de la Cambra i és que tots els Ajuntaments cobren il·legalment l’impost.

La Cambra de la Propietat afirma que cal posar en coneixement dels ciutadans que l'Ajuntament de Terrassa cobrava aquest impost també a les persones a les que s'havia subhastat l'habitatge després d'una execució hipotecària i que, com que no podien pagar, es van inventar un ajut, fins que es va canviar la llei i es va eximir expressament de l'impost als executats hipotecaris.

En aquest cas, diu l'entitat, l'Ajuntament ja no podia cobrar l'impost perquè l'executat, òbviament, no tenia cap guany quan el banc subhastava el seu habitatge.

En el comunicat, la Cambra insta el consistori a donar una explicació "de tantes il·legalitats comeses en el cobrament indegut i injust d'aquest impost", i anuncia que està treballant en una campanya per ajudar els ciutadans que han pagat a que puguin recuperar l'impost que han pagat indegudament, amb els seus serveis jurídics i que donaran a conèixer aviat.