El Diari de Terrassa i Don Edi demanen perdó per la vinyeta «misògina»

El mitjà demana disculpes en un "exercici de responsabilitat" i el dibuixant lamenta que s'hagi "interpretat" l'acudit gràfic com "una apologia del maltractament"

La vinyeta polèmica del 14 de febrer.
La vinyeta polèmica del 14 de febrer. | DdT
Redacció
16 de febrer del 2017
Actualitzat a les 8:39h

La vinyeta que ha causat la polèmica. Foto: DdT


El Diari de Terrassa ha demanat, finalment, disculpes per la vinyeta de Don Edi publicada aquest dimarts, dia de Sant Valentí, i que havia generat una onada de crítiques tant de diversos partits polítics, com de l'Ajuntament i, fins i tot, dels mateixos treballadors del mitjà per fer broma amb la violència masclista.

En un editorial que es publica aquest dijous, el mitjà terrassenc afirma que algunes decisions "poden resultar ser inconvenients, inadequades i errònies", com ho ha estat la publicació de l'acudit, que consideren "inoportú, desafortunat i de mal gust, i que podria entendre's que banalitza un tema tan dramàtic i de tanta transcendència social" com és la violència masclista.

El diari reconeix que no n'hi ha prou amb recordar que "no comparteix, necessàriament, les opinions expressades pels seus col·laboradors" i reconeix l'error, a més de demanar disculpes als lectors. També afirma defensar els drets individuals i, també, la llibertat d'expressió mentre no xoqui "amb els límits del respecte als drets humans", i parla d'un error en els filtres interns.

Per la seva banda, el dibuixant Eduard Torres "Don Edi", l'autor de l'acudit, ha fet una nota pública al mateix diari en què afirma que "em sap molt greu que un acudit fet per mi hagi originat tant de malestar" i que el lector hagi interpretat "un joc de paraules com a una apologia del maltractament", i explica que no li havia passat mai "després de publicar 30.000 acudits".

Edi diu que "no accepta cap tipus de maltractament" i demana disculpes "de tot cor" a tothom que s'hagi pogut ofendre amb l'acudit.

Crítiques dels treballadors i de tot el panorama polític de la ciutat

Els treballadors del Diari de Terrassa van expressar el "rebuig més contundent" a la vinyeta en un comunicat difós a través de les xarxes socials, en què els professionals del Diari de Terrassa es desmarcaven "del perfil ideològic que destil·la aquest acudit". "Considerem la vinyeta del tot reprovable pel seu to misogin, en què es banalitza la violència masclista, una xacra a la nostra societat", deia el breu missatge publicat pels treballadors del mitjà de comunicació. Les crítiques a la vinyeta van arribar des de partits com Podem, la CUP o el PSC, passant per ERC, ICV i regidors fins al servei de Polítiques de Gènere de l'Ajuntament de Terrassa, entre d'altres.

Per a Podem Terrassa, "fer broma sobre la violència masclista en una plana principal d'un diari és una irresponsabilitat gravíssima que no es correspon amb la funció social que han d'acomplir els mitjans de comunicació". Podem Terrassa va reclamar "una disculpa pública" al mitjà i a l'autor "d'aquesta apologia de la violència masclista, especialment tenint en compte que els seus acudits, que menyspreen la igualtat de les dones tampoc són un fet aïllat".

Per la seva banda, la CUP de Terrassa també es va sumar a les queixes. En declaracions a La Torre, els cupaires van afirmar que "aquest suposat acudit banalitza la violència masclista i patriarcal". Per tant, deien, "no és admissible en un diari, com el de Terrassa, que vetlla per la qualitat de la democràcia i la fiscalització de les polítiques públiques".

En el mateix sentit es van expressar des de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) de Terrassa, a través del seu compte de Twitter, on van "condemnar" i "lamentar" la publicació de la vinyeta. També la Comissió d'Igualtat del PSC de Terrassa va condemnar l'acudit. Altres formacions també es van sumar a les crítiques al llarg de la tarda d'aquest dimarts: ERC, ICV o el col·lectiu de dones del Districte V també es van manifestat en contra d'aquest acudit.

L'afer va arribar a l'Ajuntament de Terrassa. El Servei de Polítiques de Gènere del consistori egarenc va publicar una piulada qualificant de "vergonyosa i lamentable" la vinyeta del Diari de Terrassa, mitjà del qual esperaven una disculpa pública que s'ha acabat produint. També la regidora Meritxell Lluís, membre de l'equip de govern i del PDECat, es va expressar contra la "banalització" de la violència contra els Drets Humans.