​Conesa vol que es «penalitzi» els estats que no compleixin amb l’acollida de refugiats

Demana a l'executiu de Mariano Rajoy que assumeixi els seus compromisos en aquesta matèria

Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès
Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès | Localpress
Redacció
15 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:34h
L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, ha exigit a la Comissió Europea "que comenci a sancionar severament els estats que incompleixen els compromisos adquirits". La batlle ho ha dit en l’acte de suport del món local a la campanya Volem acollir que s'ha celebrat aquest dimecres. Conesa ha estat contundent i advertit que tot i que l’Estat espanyol es va comprometre a acollir 17.000 persones "avui no arriben ni al miler" el que des dels seu punt de vista és "una vergonya".  

Conesa ha demanat a l'Estat espanyol que “exerceixi les seves competències i assumeixi la seva responsabilitat” tot lamentant la situació de bloqueig: "Està entrant en una situació de vulneració directa dels drets humans”, ha apuntat.

Així mateix ha reivindicat el paper del món local, un món local “unit, que té molt clares les seves responsabilitats, que mira als ulls de cadascuna de les persones que viuen en els seus municipis i que està preparat per acollir i donar oportunitats en el nostre territori”.

L’acte, impulsat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), ha fet una crida a la manifestació del proper dissabte 18 als carrers de Barcelona.

A més de Conesa, han intervingut també l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’alcaldessa de  Badalona, Dolors Sabater; l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández; i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón.

Casa Nostra, Casa Vostra

L’alcaldessa, Mercè Conesa, juntament amb la tinent d’alcalde de Ciutadania, Susanna Pellicer, viatjaran diumenge que ve fins als camps de refugiats amb el Fons Català de Cooperació per treballar sobre el terreny amb les entitats d’ajuda als refugiats. En concret, fins avui s’han cedit 150.000 euros a Proactiva Open Arms, Acció Solidària i el comitè català de l’ACNUR.

El ple de l’Ajuntament de Sant Cugat ha acordar aquest gener adherir-se a la plataforma Casa Nostra Casa Vostra amb la voluntat d’acollir les persones refugiades. De fet el passat ple del setembre del 2015, Sant Cugat ja es va declarar Ciutat Refugi i té, a través de la comissió operativa per a la crisi de les persones refugiades, tota l’estructura logística, habitacional i d’acolliment preparada per l’arribada de persones refugiades.