La plantilla del Diari de Terrassa rebutja la vinyeta «misògina» de Don Edi

Els professionals del mitjà de comunicació es desmarquen de l'acudit del dibuixant que feia referència a la violència masclista i el qualifiquen de "reprovable"

Una vinyeta de Don Edi al Diari de Terrassa.
Una vinyeta de Don Edi al Diari de Terrassa. | J. A.
Redacció
15 de febrer del 2017
Actualitzat a les 9:04h

La vinyeta que banalitza la violència masclista, segons els mateixos treballadors del Diari de Terrassa. Foto: FB Podem Terrassa


Els treballadors del Diari de Terrassa han expressat el "rebuig més contundent" a la vinyeta publicada en les pàgines del seu mitjà aquest dimarts dia de Sant Valentí. La vinyeta, signada pel dibuixant Eduard Torres "Don Edi" (Terrassa, 1944), ha estat el focus de les crítiques de diversos partits polítics i fins i tot regidors i serveis municipals per fer broma amb la violència masclista.

En un comunicat difós a través de les xarxes socials, els professionals del Diari de Terrassa es desmarquen "del perfil ideològic que destil·la aquest acudit". "Considerem la vinyeta del tot reprovable pel seu to misogin, en què es banalitza la violència masclista, una xacra a la nostra societat", es diu en el breu missatge publicat pels treballadors del mitjà de comunicació. Les crítiques a la vinyeta han arribat des de partits com Podem, la CUP o el PSC, passant per ERC, ICV i regidors fins al servei de Polítiques de Gènere de l'Ajuntament de Terrassa, entre d'altres.

Per a Podem Terrassa, "fer broma sobre la violència masclista en una plana principal d'un diari és una irresponsabilitat gravíssima que no es correspon amb la funció social que han d'acomplir els mitjans de comunicació". Podem Terrassa ha reclamat "una disculpa pública" al mitjà i a l'autor "d'aquesta apologia de la violència masclista, especialment tenint en compte que els seus acudits, que menyspreen la igualtat de les dones tampoc són un fet aïllat".

Per la seva banda, la CUP de Terrassa també s'ha sumat a les queixes. En declaracions a La Torre, els cupaires han afirmat que "aquest suposat acudit banalitza la violència masclista i patriarcal". Per tant, diuen, "no és admissible en un diari, com el de Terrassa, que vetlla per la qualitat de la democràcia i la fiscalització de les polítiques públiques".

En el mateix sentit s'han expressat des de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) de Terrassa, a través del seu compte de Twitter, on han "condemnat" i "lamentat" la publicació de la vinyeta. També la Comissió d'Igualtat del PSC de Terrassa ha condemnat l'acudit. Altres formacions també s'han sumat a les crítiques al llarg de la tarda d'aquest dimarts: ERC, ICV o el col·lectiu de dones del Districte V també s'han manifestat en contra d'aquest acudit.

L'afer ha arribat a l'Ajuntament de Terrassa. El Servei de Polítiques de Gènere del consistori egarenc ha publicat una piulada qualificant de "vergonyosa i lamentable" la vinyeta del Diari de Terrassa, mitjà del qual esperen una disculpa pública. També la regidora Meritxell Lluís, membre de l'equip de govern i del PDECat, s'ha expressat contra la "banalització" de la violència contra els Drets Humans.