Joana Biarnés rep aquest dimarts la Medalla de la Ciutat de Terrassa

L'Ajuntament reconeix la seva trajectòria cultural i professional dedicada al fotoperiodisme

Redacció
13 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:41h
La fotoperiodista nascuda a Terrassa Joana Biarnés rebrà aquest dimarts la Medalla de la Ciutat com a reconeixement per la seva trajectòria cultural i professional dedicada al fotoperiodisme. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, presidirà un acte a l'Ajuntament en què també hi serà el tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado; del regidor de Cultura, Jordi Flores; de portaveus dels Grups Municipals i de membres de la Corporació Local.

Joana Biarnés i Florensa (Terrassa, 1935) va ser la primera dona fotoperiodista professional de l'Estat espanyol. Filla de Rosa Florensa i del fotoperiodista esportiu Joan Biarnés, va col·laborar professionalment amb el seu pare, publicant el seu primer reportatge al diari Mundo Deportivo i, posteriorment, va estudiar a l'Escola de Periodisme de Barcelona.

L'any 1962 va fer un extens reportatge sobre les riuades a Terrassa i un altre a Barcelona per al diari Pueblo. Al cap de poc, el diari li va oferir d'anar a Madrid a treballar com a fotògrafa i ella va acceptar l'oferiment. Amb l'arribada de la democràcia, el diari Pueblo va tancar, i ella va treballar aleshores en diverses publicacions, com ABC i Blanco y Negro; i agències fotogràfiques: Sincro Press International, Heliopress, Contifoto, o Cosmopress.

Joana Biarnés va deixar la feina de premsa l'any 1985, en desacord amb l'estil sensacionalista que s'havia imposat a la professió. Amb el seu marit, el periodista Jean Michel Bamberger, va obrir el restaurant "Ca na Joana" a Eivissa, considerat un dels millors de les Illes. En jubilar-se es va tornar a instal·lar al Vallès, concretament a Viladecavalls, on resideix actualment.

La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi l'any 2014, mentre que l'any 2016 va rebre el premi especial de la Junta de la Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals per la seva trajectòria professional a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català.
 

Una foto de Joana Biarnés. Foto: Joana Biarnés