Denuncien abocaments d'aigües fecals en una casa de Can Palet de Vista Alegre

Una veïna porta vuit mesos reclamant a l'administració i a la propietat sense rebre resposta | Els abocaments provenen d'uns habitatges ocupats que hi ha al carrer del darrere

L'aigua residual s'estanca al pati de la casa.
L'aigua residual s'estanca al pati de la casa. | N. S.
Redacció
13 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:30h


Els propietaris d'una casa de Can Palet de Vistalegre, a Terrassa, porten des del juny passat patint un problema que cada vegada es fa més gros: l'abocament d'aigües residuals a través d'un mur de rocalla que tenen al pati.

Segons ha explicat a La Torre la propietària de la casa, Núria Sanjaume, les aigües provenen d'unes cases ocupades que hi ha al carrer de darrere, en què hi ha un bon desnivell, i l'aigua cau per la paret en grans quantitats, un fet que s'ha agravat aquest principi d'any quan s'hi ha sumat la presència de rates.

La primera reclamació data del 3 de juny de l'any passat, quan Sanjaume va trucar la Policia Municipal, els Mossos d'Esquadra i personal de Mina Pública d'Aigües de Terrassa cansada que s'aboqués aigua pel mur de rocalla que hi ha a la part posterior de casa seva, al carrer del Tudó.

Segons afirma, la Policia Municipal i els Mossos van dir-li que no hi podien fer res, mentre que el tècnic de la companyia que s'hi va presentar va dir que no sabia d'on sortia l'aigua, i fins i tot li van comentar la possibilitat que un veí estigués buidant una piscina, per la gran quantitat d'aigua que baixava.

La veïna va començar a investigar pel seu compte i va descobrir que a les cases del carrer de Vistalegre d'on sortien, presumptament, les filtracions, hi havia ocupes. Fins aleshores, diu, havien estat buides, precintades i sense acabar de construir. Aleshores, Sanjaume va descobrir que les cases eren propietat de la immobiliària Solvia, del grup Banc Sabadell, i es va posar en contacte amb ells. Tot i que un pèrit va analitzar la situació el mes de juliol, la veïna afirma que "encara no tinc cap resultat".
 

L'aigua bruta s'estanca al pati de la casa. Foto: N. S.


Segons explica Sanjaume, el mateix mes de juliol va fer una instància a l'ajuntament de Terrassa, exposant la problemàtica que hi havia, sobretot tenint en compte que les aigües podien provocar problemes de salubritat pública i, a més, contaminaven el subsòl. En no rebre resposta, el mes de novembre va tornar a contactar amb l'Administració i va tornar a requerir la policia municipal perquè donés fe dels vessaments i les males olors.

A més, el mes de desembre, un altre tècnic de Mina va determinar que l'escapament no era d'aigua neta, sinó d'aigües residuals, i que, aparentment, les cases ocupades no tenen el desaigüe connectat a la xarxa de clavegueram.

Després d'aquest nou descobriment, Sanjaume va presentar-se a l'Ajuntament i va parlar amb una responsable del servei d'urbanisme i sanitat. El dia següent, va rebre un nou inspector de medi ambient a casa, que va determinar que, efectivament, hi havia un abocament. Tot i això, la resposta de l'Ajuntament afirmava que la queixa "suposa un tema particular entre veïns" i l'emplaça a portar l'àmbit als tribunals si no es soluciona.

Segons la damnificada, ni el propietari dels habitatges, el Banc Sabadell, ni la immobiliària que els gestiona, Solvia, no han fet res per solucionar el problema, tot i la seva insistència, i lamenta que l'ajuntament hagi tirat pilotes fora. Sanjaume creu que és injust que casa seva s'hagi convertit en "la claveguera" del carrer Vistalegre, i no descarta portar el cas als tribunals per trobar una solució.
 

L'aigua residual s'estanca al pati de la casa. Foto: N. S.