Sant Cugat retira l'estelada «amb dolor» però la lliura a les entitats sobiranistes

L'Ajuntament acata, així, la sentencia judicial que l'obligava a treure-la de la plaça d'Octavià | L'objectiu és que busquin un altre emplaçament a títol d'entitats

Acte d'entrega de l'estelada de Sant Cugat
Acte d'entrega de l'estelada de Sant Cugat | Jordi Pujolar
Redacció
09 de febrer del 2017
L'estelada de la plaça d'Octavià de Sant Cugat del Vallès ha deixat d'onejar poc després de les 18.00 hores d'aquest dimecres. La decisió de despenjar-la arriba després que una sentència del jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona hagi obligat l'Ajuntament, per segona vegada, a retirar la bandera de l'espai públic.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, assegura que acata la sentència "amb dolor" perquè entén que la resolució del jutge "limita" la llibertat d'expressió al municipi. Tot i això, Conesa prefereix mesurar la "desobediència sistemàtica" i assegura que el que farà possible el referèndum és la "raó". En aquest sentit, l'alcaldessa recorda que la sentència contra l'estelada és d'un jutjat de primera instància i augura que l'Ajuntament guanyarà el recurs interposant davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha posat aquest dimecres un punt i a part al conflicte de l'estelada, que va arrencar Societat Civil Catalana en denunciar la presència de la bandera a la plaça Lluís Millet. Des del passat mes de juliol s'han anat fent públiques sentències que obligaven l'Ajuntament a despenjar l'estelada i tot i que en un primer moment es va intentar esquivar la sentència portant-la a la plaça Octavià, una nova sentència, el passat més de gener, ha dut l'Ajuntament a despenjar-la provisionalment.

I és que l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, no renuncia a que l'anhel dels independentistes pugui ser present a l'espai públic. És per això que durant l'acte "dolorós" de la retirada de l'estelada ha demanat als veïns "que creuen en la causa" que facin onejar estelades als seus balcons per "reivindicar la dignitat". Per Conesa, la sentència "limita la llibertat d'expressió a l'espai públic" i espera que aviat la justícia li 'retorni' la raó.

En aquest sentit, l'Ajuntament ja va presentar un recurs davant el TSJC per "defensar els símbols de llibertat, república i democràcia". Hi ha, diu l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, "moltes possibilitats de guanyar". "No és un procés tancat", afegeix, per justificar que ara no era un moment per a la desobediència.

Mercè Conesa ha valorat que en l'actual context polític de "tensió" cal aconseguir equiparar-se als processos d'Escòcia i el Quebec. "Són precedents democràtics que han permès votar a la gent i que hem de guanyar amb la raó i no des de desobediència sistemàtica", ja etzibat. En el cas de Sant Cugat, a més, recorda que la sentència és d'un jutjat de primera instància i que ja està recorreguda: "És un cas puntual que no ens pot fer entrar en la paràlisis".

Després de retirar l'estelada, Conesa l'ha lliurada a les entitats sobiranistes del municipi perquè la custodien fins que, esperen, puguin tornar-la a penjar. En aquest impàs no es descarta que l'estelada pugui tornar a onejar si es troba algun solar de titularitat privada on poder-la ubicar i que sigui visible.