​En l'adéu a Jaume Canyameres

Article de Màrius Massallé, president de la Fundació Torre del Palau, en memòria de Jaume Canyameres

Màrius Massallé
08 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:46h
La figura i l’obra de Jaume Canyameres han estat recordades aquests dies per persones amigues coneixedores del llegat que ens deixa. No caldria, doncs, que repetíssim ara el que d’altres han escrit amb tant de coneixement. Així mateix, el compromís de Canyameres amb la ciutat i el país ja van ser públicament reconeguts al seu moment amb la concessió de la Medalla d’Honor de la ciutat de Terrassa (2012) i amb la Creu de Sant Jordi (2009), respectivament.

Home d’una personalitat polièdrica, d’una vasta cultura i d’una dedicació activa a un espectre molt gran d’entitats i associacions (Acció Catòlica, Òmnium,  El Social, Amics de les Arts, Casino del Comerç, Centre Excursionista, el mateix Ajuntament, etc.) a nosaltres ens toca recordar-lo com a patró de la Fundació Torre del Palau des de la seva mateixa fundació, l’any 1985, i fins al 2003. En totes aquestes entitats, i en la nostra, hi trobem encara l’empremta que hi va deixar el Jaume.

La Fundació va tenir igualment l’honor de publicar el que va ser el seu darrer llibre, fruit d’una de les grans passions de la seva vida, l’estudi de la Guerra Civil espanyola. El 2013, i en el mateix acte en que cedia bona part del seu fons documental personal a l’Arxiu Històric de Terrassa i Comarcal del Vallès Occidental, vam presentar I les xemeneies continuaren fumejant. Col·lectivitzacions i control obrer a Terrassa (1936-1939;  llibre on recull la reconstrucció del que foren les col·lectivitzacions de la indústria local a partir dels arxius, registres, correspondència i actes que Canyameres havia recopilat al llarg de la seva vida.

En el moment del seu traspàs volem retre-li el darrer homenatge de reconeixement i gratitud per la seva dedicació a la nostra fundació, a la cultura, a la ciutat i al país. Bon viatge als guerrers que al seu poble són fidels.
 
Màrius Massallé
President de la Fundació Torre del Palau