Els Premis Goya coronen «Un monstre em ve a veure» de J.A. Bayona en una gala amb clar accent català

El film del director català obté nou de les 12 estatuetes a les que aspirava, entre les quals la de millor director | La jove barcelonina Anna Castillo, premiada com a actriu revelació, i Sílvia Pérez Cruz aconsegueix el guardó a millor cançó | "Timecode" continua la seva meteòrica trajectòria amb el premi al millor curtmetratge

J. A. Bayona, amb el Goya com a Millor director per «Un monstre em ve a veure»
J. A. Bayona, amb el Goya com a Millor director per «Un monstre em ve a veure» | Europa Press
Redacció
06 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:28h
Els Goya han fet encara més gran el "monstre" de J. A. Bayona. El tercer llargmetratge del director català, Un monstre em ve a veure, rodat a Terrassa, ha guanyat nou premis dels dotze als quals aspirava: el de millor director, millor muntatge, millor direcció artística, millor direcció de producció, millor fotografia, millor maquillatge i perruqueria, millors efectes especials, millor so i millor música original.

Amb tot, s'ha quedat a les portes de culminar una nit rodona quan Tarde para la ira, l'òpera prima de Raúl Arévalo, s'ha endut el Goya a la millor pel·lícula i ha marxat amb quatre estatuetes. Emma Suárez ha fet història a l'endur-se dos Goya en una mateixa nit, el de millor actriu per Julieta i el de millor actriu de repartiment pel seu paper a La propera pell.

La 31a gala dels Premis Goya, conduïda per tercera vegada per l'actor i humorista Dani Rovira, ha tingut un clar accent català. Timecode, el curtmetratge dirigit per Juanjo Giménez i nominat als Oscars, ha sumat un nou guardó amb el Goya al millor curtmetratge.

Protagonitzat pels ballarins i coreògrafs Lali Ayguadé i Nicolás Ricchini narra una història d'amor entre dos vigilants de pàrquing que mantenen una relació a través de les càmeres de vigilància. El film ha rebut fins ara la Palma d'Or al millor curtmetratge a Canes i el premi Gaudí.

Per altra banda, Sílvia Pérez Cruz ha aconseguit el Goya a millor cançó original per Ai, ai, ai, del film Cerca de tu casa i ha cantat No hay tanto pan, una cançó que ha dedicat a als desnonats i que li ha valgut l'ovació en ple de la platea. Per últim, la jove intèrpret barcelonina Anna Castillo (1993) ha obtingut el Goya a la millor actriu revelació per El olivo. Castillo ha agraït a la directora del film, Icíar Bollaín, l'oferiment d'un personatge "tan valent i lluitador". 

Pel que fa a la cinta de Bayona, que aquest any ostenta el privilegi d’haver-se convertit en el film més vist aquest 2016, ha rebut aquest dissabte a la nit al Centre de Congressos Príncep Felip de l'Hotel Auditorium de Madrid el reconeixement del sector. El "monstre" del director català, que ja va imposar-se als premis Gaudí diumenge passat, ha rebut nou de les dotze estatuetes a les quals aspirava. El cineasta ha estat premiat amb un Goya a la millor direcció pels seus tres llargmetratges. Per El orfanato va rebre el de millor direcció novell, mentre que per Lo imposible va ser distingit amb el de millor direcció. 

La barcelonina Anna Castillo, en un fotograma d'«El olivo»


"Estic orgullós de formar part del cinema espanyol i representar-lo aquí i a fora", ha esgrimit Bayona, que ha lloat la gent que "combat mostres" com als que feien front mentre es rodava la pel·lícula. També ha tingut paraules d'agraïment per al seu pare i el seu germà. 

Les altres cintes que partien amb més nominacions de la nit –onze-, Tarde para la ira de Raúl Arévalo i El hombre de las mil caras d'Alberto Rodríguez, han rebut quatre i dos guardons cadascuna. Amb tot, la pel·lícula de Raúl Arévalo ha sortit victoriosa de la nit del cinema espanyol quan li ha arrabassat el premi gros de la nit, el de millor pel·lícula, a Un monstre em ve a veure, quan tot semblava indicar que el "monstre" culminaria una nit històrica. També s'ha fet amb el de millor direcció novell, millor actor de repartiment per Manolo Solo i millor guió original. 
 
Ana Belén, premi d'honor i reivindicació
 
Ana Belén, premi Goya d'Honor 2017, ha fet un discurs emotiu on ha repassat la seva extensa trajectòria. Però també ha tingut punts de reivindicació. Entre d'altres, ha demanat "salut i feina" per una professió "que no es mereix tan menyspreu dels seus governants". Ana Belén ha denunciat, al seu torn, la precarietat del sector i ha assenyalat la notòria menor consideració de les dones a la indústria cinematogràfica.
 
L’Acadèmica de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya ha entregat aquest vespre de dissabte els Premis Goya, els guardons més importants que es concedeixen al cinema espanyol, que celebren la seva 31 edició, en una cerimònia que ha tignut lloc per cinquè any consecutiu al Centre de Congressos Príncep Felip de Madrid i que ha comptat amb l’humorista Dani Rovira com a mestre de cerimònies. 
 

Foto de família dels guanyadors del Premis Goya Foto: Europa Press