Artur Mas, a Matadepera: «Cal aprofitar el judici pel 9-N per fer pressió»

L'expresident considera que el judici a Irene Rigau, Joana Ortega i ell mateix ha de donar una empenta emocional al sobiranisme per enfocar un any clau | També parla de les lleis de desconnexió i del referèndum com a grans objectius del 2017

L'expresident Artur Mas a Matadepera.
L'expresident Artur Mas a Matadepera. | Joaquim Albalate
31 de gener del 2017
Actualitzat a les 8:38h
L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, creu que el judici pel 9-N és una oportunitat d'or perquè el procés agafi empenta un altre cop en un any que ha de ser decisiu. Aquesta és la opinió de l'ara president del PDECat, que, juntament amb Irene Rigau i Joana Ortega, seuran a la banqueta la setmana vinent per desobeir una sentència del TC i organitzar la consulta del 2014.

Mas, amb un to tranquil i distès, tot i la tensió del moment polític, ha omplert aquest dilluns el Casal de Cultura de Matadepera, que ha hagut d'habilitar diverses sales auxiliars per encabir tots els veïns que volien escoltar l'expresident.

L'actual president del PDECat ha presentat el projecte polític del partit a la població, un acte en què s'ha anunciat el "fitxatge" de l'alcaldessa Mireia Solsona, fins ara a les files de Demòcrates. Mas també ha parlat dels moments clau i dels reptes que té el sobiranisme per aquest any 2017.

Precisament, el seu propi judici és un dels moments clau, segons l'expresident, d'aquest inici d'any: "és una oportunitat molt gran perquè el projecte sobiranista tingui una empenta crucial", començar a crear un ambient emocional i de pressió "de tal maner que, quan arribi el moment crucial, tinguem el país en un estat de trempera".

Mas ha dit que s'ha de llençar un missatge a tothom disposat a escoltar-lo: "la gent ha de saber que aquest és un projecte que surt de l'arrel del poble. Els hem de dir que ens criminalitzen, ens acusen per posar unes urnes; i els hem de dir que, si aquestes urnes hi van ser, és perquè hi ha aquesta voluntat de decidir un futur polític".
 

Mas s'ha donat un bany de masses a Matadepera, tradicional feu convergent i ara demòcrata. Foto: Joaquim Albalate


Les lleis de desconnexió i el referèndum, altres punts calents del 2017

L'expresident ha destacat altres moments polítics que es preveuen aquest any: el primer, les lleis de transitorietat jurídica, que ha de "establir unes bases per al nou estat, i donar una garantia que els drets individuals es protegiran", tot i que ha avisat que "no arribaran ni a les 24 hores, el Tribunal Constitucional serà implacable".

Respecte aquestes lleis, ha dit que sembla que es podran aprovar "perquè la CUP ha decidit que sí: ja era hora!", ha afegit amb sorna. De fet, ha estat molt crític amb els cupaires: "la meva teoria és que la CUP ha utilitzat els vots que va aconseguir per la independència per fer una revolució per la qual no tindria els mateixos vots".

D'altra banda, també s'ha referit al referèndum, del qual ha avisat que serà molt important que els comuns "es defineixin", i que haurà d'estar ben fet "perquè no es posi en qüestió i pugui ser homologat, tard o d'hora, internacionalment". De fet, la partida de Catalunya es juga en el terreny internacional, i ha recordat que l'estat espanyol té moltes més armes, i que els catalans, que només compten amb "un projecte clar i definit i amb la força de la gent", han de fer valer les seves.

Mas també ha fet un repàs als poc més de quatre anys de procés sobiranista, des de les reunions infructuoses pel pacte fiscal amb Mariano Rajoy -que ha comentat amb ironia- fins la conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva a Brussel·les de la setmana passada, que considera molt positiva: "fa cinc anys ningú coneixia Catalunya més enllà de Barcelona, algun cuiner i algun futbolista", i ara "totes les cancilleries del món tenen una carpeta catalana".
 

Artur Mas, a Matadepera. Foto: Joaquim Albalate