El PP de Terrassa s'absté en la votació de condemna als crims franquistes

Tota la resta de grups municipals donen suport a la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme del Parlament de Catalunya

Alejandro Rodríguez, regidor del PP a Terrassa, durant el ple de gener.
Alejandro Rodríguez, regidor del PP a Terrassa, durant el ple de gener. | Joaquim Albalate
Redacció
28 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:38h
La Junta de portaveus prèvia al ple municipal de Terrassa del mes de gener va aprovar donar suport a la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, posada en marxa pel Parlament de Catalunya. L'acord va tirar endavant amb els vots favorables de pràcticament tots els grups municipals (PSC, Terrassa en Comú, ERC-MES, PDECat, Ciutadans i CUP); el Partit Popular s'hi va abstenir. A Terrassa, el PP està representat amb un únic regidor.

El text, presentat de manera conjunta pel PSC, el PDECat i ERC-MES, explica que, durant els prop de 40 anys de dictadura, "el règim franquista va cometre tota mena de crims contra les llibertats personals i col·lectives de caràcter polític, social i nacional", entre els quals destaquen "els consells de guerra sumaríssims que es van realitzar sense cap legitimitat" i que van resultar en empresonaments, reclusions i morts.

L'acord aprovat dona suport a la proposició de llei i condemna la dictadura de Francisco Franco i els crims comesos pel règim. A més, l'Ajuntament de Terrassa es compromet a crear un procediment per facilitar als veïns que hagin estat víctimes o familiars de víctimes del franquisme a personar-se en la querella contra els crims dels franquisme que porta la jutgessa argentina María Romilda Servini de Cubría.

Finalment, l'acord inclou el compromís municipal de dur a terme un acte solemne al Saló de plens de l'Ajuntament de Terrassa en homenatge a les persones que van patir la repressió. Serà amb motiu del Dia Nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista, el 15 d'octubre. Aquesta jornada, fixada per la Generalitat el 2015, coincideix amb l'aniversari del president Companys.