1 de 10
emergència habitacional

L'Ajuntament de Terrassa expropiarà el bloc ocupat si Banc Sabadell no respon

La regidora d'Habitatge, Lluïsa Melgares, dona un ultimàtum a l'entitat bancària per facilitar un lloguer social a les famílies que viuen sense llum a l'edifici de l'avinguda de l'Abat Marcet | Si el banc no compleix amb l'acord, l'administració municipal iniciarà l'expropiació forçosa temporal dels habitatges, una mesura possible gràcies a la nova llei

El bloc ocupat i sense llum de l'avinguda de l'Abat Marcet de Terrassa. | CSVT
per Albert Prieto, 29 de gener de 2017 a les 07:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Terrassa donarà un ultimàtum al Banc Sabadell, propietari del bloc de pisos de l'avinguda de l'Abat Marcet, ocupat per famílies que des de fa tres mesos viuen sense llum. El Banc Sabadell s'havia compromès a donar una solució en forma de lloguer social a les famílies sense recursos que ocupen l'edifici, algunes des de fa dos anys, però de moment no s'ha resolt el problema. La regidora d'Habitatge i Mediació Comunitària de Terrassa, Lluïsa Melgares, havia exigit solucions immediates arran del tall de llum, especialment per a la mitja dotzena de famílies amb fills menors d'edat. Si no són immediates, l'Ajuntament prendrà mesures més contundents: iniciarà l'expropiació dels habitatges.

De moment, només una família amb infants que vivia al bloc ocupat ha estat reallotjada. Altres tres famílies que ocupaven l'immoble han marxat en les últimes setmanes. Ara per ara, són dotze les famílies que continuen vivint a les fosques, la meitat d'elles amb fills menors d'edat.


Segons ha confirmat a LaTorre la regidora Melgares, l'Ajuntament ha tornat a convocar els representants de Banc Sabadell a una reunió en què el Consistori els exigirà que compleixin amb l'acord al qual van arribar fa unes setmanes. L'entitat bancària s'havia compromès a reallotjar les famílies que complien amb una sèrie de requisits en pisos de lloguer social.

Si Banc Sabadell no resol la situació en les properes setmanes, l'Ajuntament de Terrassa donarà per trencades les negociacions i iniciarà el procediment per expropiar l'edifici. "Si no compleixen amb el pacte, trencarem negociacions. Ara tenim una eina que fa un mes no teníem", diu Melgares en relació a la nova llei 4/2016, aprovada pel Parlament de Catalunya i que permet als ajuntaments iniciar tràmits d'expropiació forçosa temporal d'habitatges de grans tenidors. L'Ajuntament de Terrassa ha aprovat aquest dijous al ple municipal, per unanimitat, acollir-se a aquesta llei per iniciar els tràmits en diversos immobles, entre els quals el bloc de l'avinguda de l'Abat Marcet.


El procediment que es durà a terme amb el bloc ocupat de l'avinguda de l'Abat Marcet se seguirà també amb altres habitatges propietat d'entitats bancàries. L'aplicació de la nova llei per expropiar habitatges de grans tenidors serà una nova arma de l'administració municipal que se suma a les multes imposades per tenir habitatges buits. "Moltes vegades intentem negociar amb entitats bancàries i no arribem a acords. Ara podrem obligar-los per aquesta via", diu Melgares.

L'Ajuntament de Terrassa espera poder expropiar uns 200 habitatges durant aquest any, si no hi ha acords amb les entitats bancàries. Amb aquests habitatges s'ampliarà el parc de lloguer ciutat de la citat. Es calcula, no obstant, que aquests 200 només serien una tercera part del que es necessita per cobrir les situacions d'emergència habitacional.


Pressions d'un suposat mediador per marxar
 
La situació al bloc ocupat de l'avinguda de l'Abat Marcet de Terrassa ha tornat a primera plana aquesta setmana per les presumptes pressions o amenaces d'un individu que va arribar a oferir diners als ocupants per marxar de l'edifici. Els veïns i el Col·lectiu Sin Vivienda de Terrassa han denunciat el cas a la policia.

La regidora d'Habitatge n'està al cas. Melgares insta a investigar qui era realment l'individu, que es va presentar com a mediador de la Sareb i del Banc Sabadell i que va oferir als veïns una targeta identifica de l'empresa Taurus Ibérica. "S'ha d'esbrinar. Quan es tracta d'assumptes delictius se n'ha de fer càrrec la policia i els jutjats", sentencia la regidora, que afegeix que  "no poden promocionar les ocupacions" amb aquestes pràctiques. "No tolerarem accions d'aquest tipus", assegura Lluïsa Melgares.

 

Participació