Les columnes de tractors de la Marxa Pagesa continuen avançant cap a Barcelona

La primera jornada de la protesta va concentrar 198 tractors | La iniciativa consta de quatre columnes que confluiran dissabte a la capital catalana

La marxa ha entrat a la plaça Major de Vic, aquest dijous
La marxa ha entrat a la plaça Major de Vic, aquest dijous | NacióDigital
Redacció
27 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:42h
La Marxa Pagesa per la Dignitat ha iniciat aquest dijous la seva segona jornada arreu del país. La iniciativa reclama "dignitat" per a l'activitat agrària i recorre Catalunya en diverses columnes des d'aquest dijous per confluir a Barcelona aquest dissabte, amb una concentració a l'avinguda de Maria Cristina de Barcelona. Aquesta és la protesta més ambiciosa organitzada per Unió de Pagesos, aprofitant un moment que considera "clau i oportú". D'una banda, davant la definició d'un "model de nou país" que respecti i valori l'activitat agrària, però també, amb efectes més immediats, per evitar noves "retallades" als pressupostos de la Generalitat.

De moment, participen a la marxa 198 tractors, que van sortir ahir des de 15 poblacions de Catalunya i s'espera arribar als 300 a Barcelona. En total, hi ha 57 tractors procedents de les comarques de la Plana de Lleida i 10 de les de muntanya, 35 de Terres de l'Ebre, 24 del Camp de Tarragona i 72 de les comarques de Girona, ha informat en un comunicat Unió de Pagesos.

La forta nevada que va començar a caure aquest dimecres i que va continuar dijous va impedir la sortida dels tractors de la Cerdanya i el Ripollès. Els pagesos d'aquestes dues comarques es traslladaran dissabte a Barcelona amb autocars, ha explicat un portaveu del sindicat a NacióDigital.
 

Un dels tractors que ha sortit de l'Alt Urgell. Foto: ACN
 

La sortida de la ruta de les Terres de l'Ebre ha concentrat 41 tractors. Foto: Sofia Cabanes


L'esdeveniment es divideix en quatre rutes que cobreixen tots els flancs del país.  La primera via programada era la Plana i Muntanya de Lleida i Anoia, que hauria d'haver sortir des de Bellver de Cerdanya. Finalment només van sortir set tractors de la Seu d'Urgell. Durant el seu recorregut van incorporant els tractors que s'afegeixin a la marxa des de les altres sortides previstes, com ara Lleida, Tremp, o Oliana. Artesa de Segre i Bellpuig i Cervera, on han fet nit. Avui han seguit la ruta incorporant tractors de Calaf, Jorba, Igualada i Martorell, i tots plegats faran escala i nit a Molins de Rei. Des d'allà, dissabte, s'adreçaran a Barcelona, com totes les columnes en el darrer dia.

La ruta Ebre i Camp de Tarragona va arrencar a Tortosa, i s'hi van anar incorporant tractors d'Amposta, Deltebre, l'Aldea, el Perelló, Gandesa o Mora la Nova, entre d'altres. Tots junts van arribar ahir a Tarragona i es van adreçar al Morell, on han fet nit. Avui han continuat la ruta i sumen tractors de Barberà de la Conca, Valls, la Bisbal o Vilafranca del Penedès, i tots plegats s'ajuntaran a Molins de Reis amb els tractors de les altres columnes. 

La ruta Comarques de Girona i Maresme va sortir de Figueres (la de Sant Joan de les Abadesses es va cancel·lar). La ruta va fer una parada a Medinyà, on va sumar els tractors provinents d'Ullà. La columna va fer nit a Vidreres i avui continuen per Tordera, Mataró i Badalona, on tornaran a fer nit. 

Finalment, la ruta Catalunya Central i Vallesos no va sortir aquest dijous, sinó avui divendres. Ha sortit de punts com Berga, Solsona, Vic (on els tractors han entrat a la plaça de Vic) o Manresa, i faran nit a Santa Perpètua de Mogoda. Allà, l'endemà esperaran els tractors provinents de les Franqueses del Vallès, i un cop reunits es dirigiran igualment a Barcelona.

Amb aquesta mobilització, Unió de Pagesos vol reivindicar la dignitat del camp català i el reconeixement de l’activitat agrària, a la vegada que considera que ha de servir per renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi social i polític actual. El sindicat defensa que el nou model de país encara ha d’incardinar la Catalunya pagesa i recorda a la pagesia que qüestions com la representativitat, els instruments de suport, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania, han vingut de la mà de l’esforç conscient per reclamar-les i la lluita per aconseguir-les. 


 

Sortida de la marxa a les Terres de l'Ebre Foto: Sofia Cabanes

 

Sortida de la marxa a Tremp. Foto: Jordi Ubach