Terrassa inaugura un laboratori únic a Europa en recerca i assaigs elèctrics d’ultra alta tensió

El laboratori AMBER posiciona la UPC com a referent en R+D+i de la indústria elèctrica a la Unió Europea i SBI CONNECTORS com una de les empreses innovadores en el sector energètic estatal

Redacció
26 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:05h
Terrassa ja compta amb una de les instal·lacions punteres d'Europa en l'àmbit de la recerca en l'energia elèctrica. Es tracta del laboratori AMBER, que ha inaugurat la UPC aquest dijous a través del grup de recerca d'Accionaments Electrònics i Aplicacions Industrials, amb l'empresa SBI Connectors.

Es tracta d'un laboratori que té capacitat per realitzar assaigs a molt alta tensió amb dues màquines úniques a Europa, que poden treballar amb un voltatge de fins a 1,5 milions de volts (1,5 MVDC), i que està equipat amb la darrera tecnologia d'anàlisi, assaig i test.

El laboratori AMBER, instal·lat als espais de l'Institut Politècnic del Campus de Terrassa (IPCT), entre Terrassa i Sabadell, en terrenys cedits fa uns anys per l'Ajuntament de Terrassa, esdevé un centre de recerca singular a Europa en el sector energètic i vol convertir-se en un pol de desenvolupament tecnològic.

L'equipament de darrera generació amb el que compta AMBER permetrà realitzar assaigs de molt alta tensió, d'alta corrent, de temperatura, d'envelliment i de corrosió, amb una capacitat superior a la que tenen algunes instal·lacions europees d'aquest tipus.

Igualment, el nou centre creat entre la UPC i l'empresa SBI CONNECTORS a Terrassa desenvoluparà projectes d'R+D relacionats amb l'energia i el canvi climàtic per a la producció d'energia neta i per a l'eficiència energètica, amb especial incidència en el sector del transport d'energia elèctrica i la mobilitat sostenible.

El centre AMBER està dirigit per l'investigador José Luis Romeral, que encapçala el grup de recerca d'Accionamients Electrònics i Aplicacions Industrials (MCIA), impulsor d'aquest projecte. El grup MCIA estudia la modelització, la simulació, les tècniques de control, la implantació física i les aplicacions dels sistemes electrònics de potència aplicats al control industrial i als accionaments elèctrics. És membre de la Xarxa d'Innovació i Tecnologia de la Generalitat de Catalunya (TECNIO) i forma part del Centre d'Innovació i Tecnologia (CIT UPC).

Característiques tècniques

El laboratori AMBER s'estructura en dos espais diferenciats. La zona de molt alta tensió (a l'aire lliure) té una superfície total de 2.700 m2 i està formada per una sala de control i un àrea d'assaigs amb el generador DC de 1.400 kV de més de 13 metres d'alçada i 14 tones de pes instal·lat en  la torre exterior.

Aquest equip permet analitzar l'aparició de l'efecte corona en equips i elements que treballen a molt alta tensió (la ionització de  l'aire per efecte del camp elèctric). També permet realitzar assaigs de descàrregues parcials en sistemes d'aïlladors i connectors, en proteccions i en sistemes electrònics de potència, entre d'altres.

La zona interior del laboratori consta d'oficines i àrea d'assaigs en una superfície total de 350 m2.  Aquesta zona té capacitat per realitzar assaigs d'aïllaments elèctrics de fins a 130kVAC i 125kVDC. A més, disposa de tres transformadors per a l'assaig per mitjà de cicles de temperatura de connectors i utillatges elèctrics amb una sortida de fins a 10kA. En el mateix espai també hi ha dos bancs de tracció i compressió de 5.000 i 20.000 kg, respectivament, i una càmera de boira salina per a l'assaig de la corrosió en elements a la intempèrie.

Finalment, el laboratori AMBER també té capacitat per a l'estudi, modelització i redisseny d'elements elèctrics tant a nivell elèctric com a nivell tèrmic i mecànic per mitjà de programes de simulació FEM.

Al servei de la ciència i la indústria
 

Interior del laboratori AMBER. Foto: UPC Terrassa

AMBER podrà assumir el repte d'entrar en un mercat que mou anualment 80.000 milions d'euros, amb un creixement previst en els propers 15 anys del 25%.

Davant de l'encariment dels combustibles fòssils i de la gran demanda energètica dels països emergents, el transport d'energia elèctrica i els serveis afins creixen exponencialment any rere any. Per això, a la Xina, l'Índia, el Brasil o Sudàfrica està incrementant la construcció de línies de molt alta tensió, que treballen a molt més de 400.000 volts (tensió de transport de les línies aèries a Europa).

Actualment, hi ha molt pocs laboratoris que puguin treballar amb aquesta tecnologia, i la majoria estan instal·lats als Estats Units, el Canadà i al centre d'Europa. La realització d'assaigs de molt alta tensió i de cicles de temperatura suposa un cost molt elevat per a les empreses.
 
Aquest centre de recerca multidisciplinari està format per personal docent i investigador de la UPC i tècnics d'R+D+i de l'empresa SBI CONNECTORS. Està obert a la comunitat científica i, al mateix temps, posa a disposició de la indústria un laboratori avançat per a la transferència de coneixement. En aquest sentit, els investigadors i grups de recerca de la UPC poden treballar en aquestes instal·lacions, realitzar les proves que requereixin els seu projectes científics i generar nou coneixement amb el desenvolupament de tesis doctorals.

Les característiques del laboratori AMBER i la projecció del sector obren, doncs, una oportunitat per dur a terme projectes d'R+D i de transferència de tecnologia cap a la indústria, a més de ser un centre d'assaigs per a les noves tecnologies del sector energètic fabricades a Europa. Aquesta infraestructura de recerca posiciona la UPC i l'empresa SBI CONNECTORS, respectivament, com a referent en R+D de la indústria elèctrica a la Unió Europea i com un dels grans proveïdors d'innovació en el sector energètic a tot el món.

També s'està treballant per a la integració del laboratori en una xarxa singular d'alta potència espanyola.

Una instal·lació segura

Durant el disseny i implantació del laboratori AMBER s'han tingut en compte les mesures i distàncies de seguretat necessàries per a una instal·lació d'aquestes característiques. A més, aquesta instal·lació no té cap impacte ambiental sobre el seu entorn. L'equip de 1400 kV només està en funcionament durant la realització dels assaigs que són de pocs minuts. Alhora, no produeix camps magnètics degut a la corrent que hi circula; el seu corrent de sortida màxim és de 20 mA a plena càrrega.