Vacarisses té 181 habitatges buits, segons un estudi de la Diputació

Un total de 90 vivendes es troben en mans d'entitats financeres, 45 de les quals es troben sense empadronament

Els tècnics, presentant l'informe a l'alcalde de Vacarisses i a la regidora d'Habitatge.
Els tècnics, presentant l'informe a l'alcalde de Vacarisses i a la regidora d'Habitatge. | A. V.
Redacció
26 de gener del 2017
Actualitzat el 27 de gener a les 10:34h
La Diputació de Barcelona ha realitzat un estudi per detectar els habitatges amb indicis de desocupació a Vacarisses. Aquest dimarts, el diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, va lliurar el document a l'alcalde del municipi, Antoni Masana.

L'estudi s'emmarca en l'interès i la preocupació de molts ajuntaments en relació a l'habitatge desocupat, principalment per la necessitat de generar habitatge assequible en un moment d'emergència habitacional i també per la problemàtica de convivència que generen diversos fenòmens, com les ocupacions irregulars. Així, l'informe recull i analitza els indicis de desocupació del total d'habitatges a Vacarisses.

S'ha elaborat a partir de quatre fonts facilitades per l'Ajuntament, com el padró municipal d'habitants, dades sobre consum d'aigua, liquidacions d'impost d'increment de valor de terrenys de naturalesa urbana o dades sobre els habitatges inclosos en el registre d'habitatges buits de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. D’acord amb el padró d’habitants de 2016, hi ha 2.391 habitatges, dels quals 181 es troben sense empadronament i amb consums anormalment baixos durant els darrers 24 mesos.

A més, s'han identificat 350 adreces amb ús d'habitatge sense empadronament vigent, però amb antecedents d'aquest, i una estimació de 90 habitatges en mans d'entitats financeres, dels quals 45 es troben sense empadronament.

Per interpretar aquests resultats, l'estudi remarca que s'ha de tenir en compte algunes consideracions com la no disposició per part dels ens locals de fonts de dades realment efectives per identificar els habitatges buits. Per tant, cap dels indicadors emprats ofereix una informació inequívoca sobre la situació real de desocupació d'un habitatge.

De fet, aquest treball és una primera fase en el tractament de l'habitatge vacant a Vacarisses, que ha de servir per dimensionar el problema i treballar per acreditar les situacions de desocupació, amb l'objectiu de poder mobilitzar l'habitatge cap a vies d'habitatge assequible.