El Govern modificarà la llei de caixes d'estalvis per assegurar-ne l'obra social

Les set fundacions especials van destinar 54,4 milions d'euros a projectes d'obra social a Catalunya l'any 2015 | Entre elles hi ha les fundacions hereves de Caixa Terrassa i Unnim

Redacció
24 de gener del 2017
Actualitzat el 25 de gener a les 9:57h
El Govern ha donat el vistiplau aquest dilluns a la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei de modificació del Text refós de la Llei de caixes d'estalvis de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 1/2008, d'11 de març. L0objectiu és incrementar i reforçar la seguretat jurídica en l'actuació de les set fundacions especials, nascudes després del procés de transformació de les antigues caixes d'estalvis catalanes, entre les quals les desaparegudes Caixa Terrassa i Unnim. La voluntat del Govern és vetllar per la sostenibilitat economicofinancera d'aquestes entitats i la continuïtat de la seva obra social.

L'aprovació de la memòria preliminar és un pas previ a la tramitació d'un Projecte de llei o de decret en què s'explica el contingut o els canvis que es volen incorporar en la futura norma. En aquest cas, la finalitat és garantir un major control administratiu de l'estat econòmic d'aquestes entitats i alhora preservar la continuïtat de l'obra social que fan, tot delimitant les actuacions de supervisió i control de l'activitat economicofinancera al departament competent en matèria de caixes d’estalvis -Vicepresidència i Economia i Hisenda.

En aquest sentit, per exemple, la memòria preliminar preveu introduir en la futura norma mesures com l'obligació de trametre informació a la Generalitat de la seva activitat economicofinancera, comptable i d'execució pressupostària, tasca que ja realitzaven com a continuadores de les antigues obres socials de les caixes; o la definició d'un règim de sancions i de mesures de control especial en cas de deteriorament de la seva situació econòmica i financera, entre d'altres.

El Govern apunta que l'any 2015 les set fundacions especials van destinar 54,4 milions d'euros a projectes d'obra social a Catalunya durant el 2015, un 7,6% més que l'any anterior segons les seves xifres. Van impulsar 94 projectes, amb 475 accions arreu de Catalunya, dels quals se'n van beneficiar 2,54 milions de persones.

Les set fundacions són Fundació Catalunya-La Pedrera, Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa, Fundació Pinnae, Fundació Iluro, Fundació Especial Antiga Caixa Sabadell 1859, Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, i Fundació Especial Antiga Caixa Manlleu.