Els enginys de Leonardo da Vinci cobren vida al mNACTEC de Terrassa

Una exposició recull una quarantena d'invents del geni italià, que es podran veure i tocar des d'aquest dijous i fins el mes de juny

La mostra de Leonardo da Vinci, al mNACTEC
La mostra de Leonardo da Vinci, al mNACTEC | Mnactec
Redacció
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:06h
Aquest dimarts, 24 de gener, s'inaugura al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) l'exposició "Leonardo da Vinci: el geni i els invents", que mostra quaranta enginys ideats pel geni italià.

L'acte tindrà lloc a les 19 hores i estarà presidit pel director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, i comptarà amb un espectacle de performance a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal d'Art i Disseny de Terrassa.

L'exposició "Leonardo da Vinci: el geni i els invents" presenta 40 màquines i enginys ideats pel geni universal Leonardo da Vinci, construïts a partir dels manuscrits, els esquemes, els dibuixos i les indicacions dels còdexs de l'artista i enginyer italià. Alguns dels enginys són a mida real i d’altres a escala, però tots s’han construït amb els materials utilitzats a l’època i seguint els dissenys de Leonardo.

L’exposició consta de sis àmbits:

El primer mostra màquines interactives manipulables: un total de 16 peces que el visitant podrà fer funcionar combinant així l’experiència directa del funcionament amb l’exploració dels principis físics i mecànics implicats en cada una de les màquines. El segon té la temàtica de l'aigua: les màquines i els invents extrets dels còdexs de Leonardo da Vinci referents a l'aprofitament de l’aigua, la navegació, la flotació i, fins i tot, els sistemes de salvament de persones.

L'aire és el protagonista del tercer àmbit: els coneguts dissenys d'ales articulades per simular la morfologia de les ales de les aus. Totes les màquines van acompanyades de les imatges dels dibuixos i els càlculs fets per Leonardo. El quart àmbit parla de la terra: els mecanismes d'enginyeria civil, com la creació de ponts, màquines per treballar al camp o bicicletes.

El cinquè parla del foc, amb els enginys destinats a la defensa i a la guerra, que inclouen màquines sorprenents com un tanc mòbil amb canons. I, per últim, l'art protagonitza el darrer àmbit, en què es mostren quatre reproduccions dels quadres més famosos de Leonardo.

L'exposició també presenta nou hologrames, en sis idiomes, on es poden observar les obres més interessants de Leonardo, les màquines en moviment o la tècnica utilitzada per pintar els seus quadres. S'ofereix també un interactiu 3D per tal de veure aparells en funcionament i visitar virtualment l'exposició.

L'exposició itinerant s'ha pogut veure a Roma, Viena, Istanbul, Berlín, Abu Dhabi i Dubai. El mNACTEC serà el primer museu del país on es podrà veure la mostra.