Adéu a la històrica sala Faktoria d'Arts de Terrassa

Farà la seva última festa aquest dissabte a la nit després de 22 anys en funcionament | La mítica sala de concerts i discoteca reobrirà al febrer amb un altre nom i estil

Una sessió del Singstar amb Doctor Flo, un dijous a la nit a Faktoria
Una sessió del Singstar amb Doctor Flo, un dijous a la nit a Faktoria | Joaquim Albalate
18 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:26h
La sala Faktoria d'Arts de Terrassa tancarà aquest dissabte després de 22 anys. La mítica sala de concerts i discoteca especialitzada en rock, que abans d'estar al seu local actual del carrer de la Rasa havia estat al carrer del Bruc i, anteriorment, havia tingut el nom de Terrassa Rock Club i el Tombstone. Faktoria havia arribat a estar guardonada com la millor sala de concerts de Catalunya.

Tot i això, la sala mantindrà la mateixa activitat que fins ara. El DJ Kike Torrijos es farà càrrec de la gestió de les sessions de discoteca, que obrirà el 4 de febrer com a The Street Music. Els concerts els seguirà programant Faktoria Produccions, amb Joan Pérez i Anna Joosens al capdavant.

Tot i que hi haurà diversos canvis, no només de nom, sinó també a l'interior de la sala, la programació que ja estava anunciada continuarà. El públic objectiu serà menys jove que actualment: la música serà més comercial, amb un estil més dels vuitanta, i perdrà, doncs, l'essència rock que tenia Faktoria. De totes maneres, encara hi ha un últim cartutx per cremar: aquest dissabte, a partir de la mitjanit, la sala s'omplirà per fer la seva última festa.

L'IVA cultural i el canvi generacional han precipitat l'adéu

En declaracions a La Torre, Joosens, una de les gestores de la sala fins aquesta setmana, explica que "el mercat de Terrassa sempre ha estat difícil, i només les grans bandes omplen la sala; la gent té por a descobrir els grups més desconeguts". I, pel que fa a les sessions de discoteca, tot i estar al centre de Terrassa, "que era un avantatge", els clients potencials solen anar a llocs com Sabadell i Sant Cugat, quelcom que la resta de locals de la Rasa han notat.

La sala havia entrat en concurs de creditors el passat desembre. Joosens culpa, en gran part, l'IVA cultural, que ha disminuït el nombre de clients i també l'interès de les bandes, perquè "a Terrassa no podem tirar de turistes com ho fan sales de Barcelona". I, d'altra banda, el tipus de públic habitual de Faktoria també ha disminuït per raons d'edat: "ara tenen crios, es casen... i ja no surten", i les generacions més joves no tenen interès per la música en directe: "a altres països és molt comú anar de concert, aquí és molt complicat. La gent és molt tancada a l'hora de descobrir música".

A més, i tot i que no havia tingut massa problemes legals en aquest sentit, els responsables de la sala estaven "farts" del botellot a la plaça Didó, que els causava diversos problemes a l'interior del local, els restava ingressos i, també, amb els menors d'edat que entraven ja beguts a la sala. Malgrat tot, Joosens diu que "tot això és un problema comú a tota Espanya".
 

La sala Faktoria, plena en un concert de Doctor Prats Foto: Faktoria d'Arts