Pintura, il·lustració, aquarel·la i fotografia homenatgen el circ al Centre Cultural Terrassa

Una exposició repassarà la màgia i l'emoció d'aquest art, així com la seva història i evolució

Part de l'exposició al Centre Cultural Terrassa
Part de l'exposició al Centre Cultural Terrassa | CCT
Redacció
18 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:11h
Una exposició al Centre Cultural Terrassa homenatja, des d'aquest dijous, el circ, una de les arts amb més presència a l'equipament egarenc. La mostra parteix de la premisa del crític Josep Maria Cadena, Premi Nacional de Cultura: "ni com a col·lectivitat ni com a individus podem permetre'ns renunciar als valors culturals, estètics i emotius del circ, i per això hem d'assegurar la seva supervivència del circ i potenciar-ne la difusió".

L'homenatge es farà des de quatre disciplines artístiques: la pintura, l'aquarel·la, la il·lustració i la fotografia, en una exposició conjunta de Joan Soler-Jové, Ramón G.Ruiperez i Josep Guindo, que han unit el seu talent.

La mostra convida a deixar-nos portar per la màgia i l'emoció d'un art que ha anat canviant en el pas del temps i a observar-ne la seva evolució, des del circ de carpa i d'exhibició amb animals fins al circ contemporani, el circ de sala.

L'exposició, que es titula "Homenatge al circ", s'inaugura aquest dijous 19 a les set de la tarda, i es podrà visitar lliurement de dilluns a dissabte, de 16 a 21 h, i els diumenges i festius que hi hagi funció. S'hi estarà a les sales 3 i 4 des del 19 de gener fins el 5 de març, i el catàleg està disponible a la recepció del Centre Cultural, a la rambla d'Ègara, 340, de Terrassa.

Els artistes

Joan Soler-Jové (Barcelona, 1934) és el gran cronista gràfic del circ i del pallasso Charlie Rivel. Les seves pintures ens traslladen al circ tradicional, de vida nòmada, instal·lats en carpes al carrer. Va començar a dibuixar ja des de la seva infància,sota la clara influència del seu pare, Ramón Soler Liró, gran pintor i un extraordinari dibuixant. Es va formar a la Llotja i en el Cercle Artístic de Sant Lluch.

La seva passió pel circ queda absolutament reflexada en la seva obra artística i va ser-hi present en el seu àmbit familiar, el seu avi i un germà d'aquest van treballar com a acròbatessota el nom artístic ‘Soler Frères' i l'artista mateix, va actuar com a clown en algunes ocasions. Més de 50 anys dedicats al circ deixen un patrimoni difícilment calculable d'aquarel·les i dibuixos de temes circenses.
 

Una de les aquarel·les que s'exposen al Centre Cultural Foto: Joan Soler-Jové


Ramón G. Ruiperez ​(Barcelona, 1966) Seguint la línia de Soler-Jové, Ruiperez presenta retrats dels protagonistes d'aquest art: el clown tradicional (perruca, nas vermell, vestit de ratles), músics, ballarines i animals. La seva formació artística comença als 16 anys a l'acadèmia Taller de quatre pintors i el 1987 comença la seva carrera com artista exposant per primera vegada a la Sala Lola Anglada a Barcelona.

Format a la Facultat de Belles Arts de Sant Jordi, la seva trajectòria com artista prossegeix paral·lelament a la seva dedicació a la docència a la seva escola d'art a Cerdanyola del Vallès.
 

Retrat d'un pallasso Foto: Ramon G. Ruiperez


Josep Guindo (Terrassa, 1958) Aficionat a la fotografia des de la seva joventut, una sèrie de casualitats van fer que conegués personalment a la ballarina Alícia Alonso i prengués fotografies del Ballet Nacional de Cuba el 2011, l'any següent va ser el fotògraf oficial del Festival Internacional de Ballet de l'Havana i del Festival Internacional de Circ Circuba.

Arran d'aquestes col·laboracions, realitza fotografies pel Circ Raluy i actualment col·labora amb el Centre Cultural Terrassa cobrint la temporada estable de circ i de dansa. En aquesta mostra podrem veure algunes de les produccions que ens han visitat com són Rhum, Rudo i Animal Religion.
 

Fotografia d'un número de circ Foto: Josep Guindo