Comença la VI Festa de l'Oli i l'Oliva d'Ullastrell

La vinculació del poble amb aquests productes és mil·lenària

Redacció
17 de gener del 2017
Actualitzat a les 15:15h
Aquest dimarts al vespre s'inaugura la VI festa de l'Oli d'Ullastrell amb la presentació de l'Associació de Productors d'Oli d'Ullastrell al Casal Cultural. A partir de les nou del vespre, la xerrada "L'oli i l'olivera, una nova oportunitat per la pagesia", a càrrec de Joan Fernández Tarrés, responsable de comunicació i vendes d'Oli Migjorn, donarà el tret de sortida a una fira que oficialment va començar diumenge amb el curs de poda d'oliveres.

Paral·lelament, també s'inaugura el Segon Concurs de tast d'olis de productors locals. Es realitzarà una cata a cegues d'olis dels productors locals. El jurat serà el públic assistent i els premis es donaran el diumenge 22.

Ullastrell compta amb una llarga tradició agrícola. A principis del segle XX, es dedicava al cultiu d'arbres fruiters i mantenia la dedicació d'una part de les terres als cereals i a l'olivera.

Inicialment, un dels cultius que més es va expandir va ser el de la vinya que va arribar a convertir a aquest municipi en un dels principals productors de vins de Catalunya, a principis dels anys trenta del segle passat. Avui dia, el cultiu que encara es manté és el de l'olivera, de la qual, s'extreu un exquisit oli d'oliva verge extra de la varietat autòctona becaruda, esdevenint un dels elements més identificatius d'aquest municipi.

Així doncs, la vinculació d'Ullastrell amb l'oli és indiscutible. De fet, la hipòtesi més acceptada és que el nom d'Ullastrell prové d'ullastre, olivera salvatge. A més, la majoria de les seves oliveres ja són centenàries, abans eren plantades als marges de les vinyes, quan aquest era el conreu predominant a la vila. Per tant, es tracta d'un cultiu amb molta història i tradició al nostre municipi.

A més, cal destacar que el cultiu de l'oli, mai s'ha deixat de produir a Ullastrell. Al Celler Vitícola d'Ullastrell, fundat l'any 1939, encara fan aquell oli amb gust de cofí que hi havia abans, que té més consistència, més cos i és molt afruitat. Recorda als olis d'abans.

Al Celler Can Morral del Molí, podreu esbrinar i tastar aquest saborós ‘or líquid'. Aquest Celler és una finca d'agricultura ecològica, dedicada durant segles al conreu de la vinya i l'olivera, amb reserva de fauna salvatge, pertanyent a la denominació d'origen Penedès. Principalment, orientada a fomentar la producció de vins i olis ecològics, mantenint el paisatge agrari, l'espai natural i els  conreus tradicionals.

Sens dubte, l'art de fer oli a Ullastrell té uns orígens mil·lenaris. La 6a edició de la Festa de l'oli i l'oliva, del 15 al 22 de gener, inclourà tasts, parades, tallers, cates d'olis, i xerrades amb productors agroalimentaris, entre d'altres.