Uns vàndals talen el Pi de les Tres Branques de Gallifa i malmeten diversos monuments

Van fer pintades contra la independència i van estripar una estelada al Santuari ecològic del Castell de Gallifa

El Pi de les Tres Branques del Castell de Gallifa talat en l'atac.
El Pi de les Tres Branques del Castell de Gallifa talat en l'atac. | Twitter @63jaumerodri
Redacció
16 de gener del 2017
Actualitzat a les 14:47h
Una vàndals han protagonitzat un atac de caire anticatalanista al Santuari ecològic del Castell de Gallifa. Fa uns dies, uns desconeguts van accedir a l'entorn i van produir diverses destrosses en els monuments, a més de talar el popular Pi de les Tres Branques de Gallifa i fer pintades contra la independència de Catalunya.

El pi, popularitzat des dels anys vuitanta per analogia al simbòlic Pi de les Tres Branques de Castellar del Riu, va aparèixer amb les tres branques talades. Es tractava d'un símbol catalanista. La bandera estelada del Castell de Gallifa també va ser víctima de l'atac.

Molt a prop, en el monument homenatge a Mossèn Dalmau, sota una estelada, els vàndals van fer pintades que deien "Prou dictadura del nazionalisme, prou de mentides i manipulació". El monument és obra de Jaume Rodri i Josep Plandiura i va ser inaugurat fa poques setmanes amb motiu del 90è aniversari de Mossèn Dalmau, impulsor del Santuari ecològic. Mossèn Josep Dalmau i Olivé, nascut el 20 d'octubre de 1926 a Sant Llorenç Savall, ha estat activament implicat en el moviment independentista des dels anys vuitanta.

La bretolada va anar més enllà dels símbols catalanistes. L'escultura de la deessa grega Artemisa, deessa de la natura verge, va ser tirada a terra amb l'ajut d'un cable estirat per un vehicle. "Bon any i bon Nadal, profanadors", van escriure-hi. L'escultura era també obra de l'escultor Jaume Rodri, que ha compartir a les xarxes socials fotografies de com ha quedat la zona després de l'atac.