El Vallès Occidental busca com millorar els nivells de reciclatge

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental analitza diferents models de prevenció, tractament, fiscalitat i sensibilització en gestió de residus

Redacció
14 de gener del 2017
La primera sessió del seminari va tenir lloc dijous a Vacarisses.
La primera sessió del seminari va tenir lloc dijous a Vacarisses. | CGRVO
Més de 70 persones estan inscrites ja al Seminari de Formació de quatre sessions que organitza el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental en el marc de l’elaboració del nou Pla de Prevenció i Gestió de Recursos del Vallès Occidental (PREVOC). Hi assisteixen representants municipals, electes i tècnics i de les diferents entitats que participen a l’elaboració del PREVOC: Cambres, Associacions de Veïns, entitats ambientals, universitats... amb l’objectiu d’analitzar diferents models de gestió de residus. D’aquest Seminari se n’han de poder extreure conclusions per dibuixar les actuacions que permetin millorar els nivells de reciclatge i assolir els objectius previstos pel 2020.

Dijous es va celebrar la primera sessió del Seminari al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (Vacarisses). L’alcalde del municipi, Toni Massana, va destacar en la obertura de la jornada, que "com a país i com a societat la gestió dels residus és un dels grans reptes que tenim".

Per la seva banda, el president del Consorci per a la Gestió de Residus, Ricard Torralba va assegurar que "d’aquestes jornades podran sortir noves sinèrgies" i va afirmar que "a la nostra comarca hem d’abaratir costos en la gestió dels residus però també hem de poder reciclar més". Torralba va dir que "hem de ser capaços d’innovar i de transmetre a la població que el miracle de tirar les escombraries al vespre i que l’endemà ja no siguin al contenidor té un cost i que aquest cost és elevat. Hem de ser capaços de mesurar les possibilitats d’actuació de cada municipi i adaptar les noves mesures a les seves possibilitats i necessitats. Segurament, cada municipi necessitarà més d’una fórmula, no hi ha una recepta màgica. Però amb l’elaboració del nou Pla de residus i recursos, el PREVOC, hem de ser capaços de definir què farem els propers anys per aconseguir el nostre objectiu".

En l’obertura de la jornada també hi va participar l’adjunt a Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Xavier Reinaldos, que va assegurar que "no hi ha solucions úniques, no hi ha solucions millors, sinó que en cada ciutat, en cada municipi, s’ha de fer el treball per trobar el model de gestió, de tractament i de sensibilització que s’hi adiu més". Reinaldos també va assegurar que "el sector residus és un sector d’oportunitat de país i hem d’orientar la gestió a la recuperació i a la minimització de recursos. Si volem tenir un país socialment avançat i mediambientalment sostenible hem de fer una gestió de residus del segle XXI i treballar amb vocació d’economia circular, tractant el residu com a recurs".

El Seminari de formació del PREVOC permetrà compartir innovació i èxits en la gestió dels residus municipals i ha de ser la base per poder planificar les actuacions que permetin que la comarca assoleixi els objectius de reciclatge per al 2020. Es faran quatre jornades que tractaran diferents temàtiques.

La primera, celebrada dijous, va abordar diferents experiències de prevenció de residus, com la de Reus a l’entorn del malbaratament alimentari que recupera més de 16.000 kg al mes d’aliments; les experiències de Viladecans i Tàrrega de reutilització i preparació per a la reutilització a les deixalleries, que s’han convertit en botigues de segona mà i reparació; la Prevenció de la generació de restes vegetals mitjançant trituració i compostatge in situ a Montgat (Mulching) o l’experiència de Manlleu en l’elaboració del Pla Local de Prevenció, municipi que recull selectivament 70% dels residus municipals en contenidors al carrer, valor més del doble de la mitjana del Vallès.

El dimecres 18 de gener se celebrarà la segona sessió, que tractarà els models de recollida de residus. En aquest cas es comptarà amb ponents de Treviso (Itàlia), que explicaran el porta a porta integral. També es coneixerà l’experiència del porta a porta del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i la Mancomunitat de Tolosaldea (Guipúscoa). Per la seva banda, la Mancomunitat d’Arrasate/Mondragón (Guipúscoa) explicarà la seva experiència de model de recollida de contenidors de Resta amb control d’accés.

La jornada del dia 26 de gener tractarà sobre la Fiscalitat i els incentius econòmics i s’abordaran experiències com la Taxa de pagament per generació o la inclusió d’incentius econòmics en la contractació dels serveis de recollida de residus municipals. També es tractaran els casos de Barcelona i Canet de Mar en taxes i preus comercials per generació i la discriminació de municipis dins de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus.

Finalment, el 2 de febrer s’abordaran diferents qüestions relacionades amb la comunicació i la sensibilització ambiental envers la ciutadania, des de les grans campanyes fins les petites accions de comunicació. Totes les sessions es fan al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental, ubicat al terme municipal de Vacarisses.