Mina renova per segona vegada el segell d'excel·lència en la gestió EFQM 400+

L'empresa continua millorant la puntuació

Redacció
14 de gener del 2017
Mina, Aigües de Terrassa ha tornat a renovar, per segona vegada, amb el compromís de tota l'organització i amb una millor puntuació, el Segell d'Excel·lència Europea en la Gestió Empresarial, EFQM 400+ i la seva homologació "Recognised for Excellence 4 stars", que li va ser atorgat l'octubre de 2012, de manera pionera a Espanya entre les empreses del sector. La puntuació obtinguda en aquesta segona renovació ha estat sensiblement millor que la del 2014, any en el que Mina ja es va situar en el rang d'entre 450 i 500 punts.

Aquest reconeixement a l'excel·lència en la gestió empresarial és el model de qualitat definit per la Fundació Europea per a la Gestió de Qualitat, (European Foundation for Quality Management) amb l'objectiu d'estimular i ajudar les organitzacions europees a participar en activitats de millora que les portin a l'excel·lència en la gestió empresarial, en la satisfacció dels seus clients i dels seus empleats, en el seu impacte social i en els seus resultats empresarials, donant suport als equips de direcció d'aquestes organitzacions en l'acceleració del procés de convertir la Gestió de Qualitat Total en un factor decisiu per aconseguir una posició de competitivitat global.

EFQM és una fundació sense ànim de lucre creada el 1988 pels presidents de 14 importants companyies europees, sota els auspicis de la Comissió Europea, amb seu a Brussel·les i que compta amb més de 600 membres, des de petites companyies fins a grans multinacionals, instituts d'investigació, escoles de negocis i universitats, repartits en més de 55 països.

Mina, Aigües de Terrassa és sòcia del Club Excel·lència en Gestió, entitat que, des de l'any 1991 és el representant oficial i primary partner de l'EFQM a Espanya. En l'actualitat formen part més de 220 organitzacions, que representen el 26% del PIB espanyol i 34% de l'IBEX35. Segons el Club d'Excel•lència en Gestió “l'aposta pels valors de l'Excel•lència i per l'avaluació rigorosa i exigent que suposa l'obtenció d'un Segell EFQM de doble reconeixement, nacional i europeu, situa les companyies espanyoles en una posició d'avantguarda que creiem ha de ser reconeguda en l'àmbit empresarial i social espanyol. El procés d'obtenció d'aquest reconeixement suposa per a les empreses i organitzacions un dur treball i una aposta per l'Excel•lència en gestió donada l'avaluació a què es sotmeten, basada en una metodologia provada i avalada per EFQM, i per la millora de la gestió que aconsegueixen després d'un procés d'aprenentatge exigent.”

Aconseguir mantenir, millorant la puntuació i renovar aquest reconeixement, és un pas més de la societat en la seva permanent aposta per la qualitat, amb l'objectiu d'anar sempre per davant de les exigències legals, en la voluntat d'oferir als seus clients/es, aigua sana i de qualitat a casa, comerç o indústria.

Dins d'aquesta aposta per la qualitat, el 2016 també li va ser renovada la certificació 22000 d'innocuïtat alimentària d'AENOR (Asociación Española de Normalización y Certificación) que assegura la innocuïtat dels aliments al llarg de tota la cadena alimentària. L'aigua està considerada un aliment i aquesta norma permet identificar els riscos i gestionar-los de manera eficient.

Mina avui té els següents segells i acreditacions renovats amb la periodicitat que li és aplicable:

Abril de 1998: ISO 9001. Sistema de Gestió de la Qualitat. 
Desembre de 2000: ISO 14001. Sistema de Gestió Mediambiental. Essent la primera entitat catalana del seu sector en aconseguir-la per als serveis de distribució d'aigua.
Gener de 2002: Sistema de Gestió Ambiental. EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). Va ser la primera empresa del sector d'abastament i sanejament a l'Estat Espanyol i una de les 30 primeres a nivell europeu en poder inscriure's en aquest registre de la Unió Europea, el més exigent en Sistemes de Gestió Ambiental.
Juliol de 2002: Avaluació de la competència tècnica del laboratori ambiental de Mina. Acreditació ENAC segons la ISO 17025 per a la realització d'anàlisis físic-químics d'aigües continentals, residuals i de consum i també anàlisis microbiològics d'aigües de consum.
Octubre de 2012: Segell d'Excel·lència Europea EFQM 400+ (i la seva homologació “Recognised for Excellence 4 stars”).
Desembre 2015: ISO 22000. Sistema de Gestió de la Seguretat Alimentària, d'AENOR (Asociación Española de Normalización y Certificación) que assegura la innocuïtat dels aliments al llarg de tota la cadena alimentària. 
Gener 2016: OSHAS 18001, de Gestió de la Seguretat i Salut Laboral, en l'àmbit intern.