Sergi Call defensa la seva tesi doctoral a MútuaTerrassa

El Dr. Sergi Call Caja és metge adjunt del servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa | La seva tesi, "Estadificació i reestadificació de màxima certesa en el tractament del carcinoma broncogènic", ha estat dirigida pel doctor Ramon Rami-Porta, cap del seu servei

Redacció
15 de gener del 2017
L’edifici docent de MútuaTerrassa va acollir ahir l’acte de defensa de la tesi doctoral “Estadificació i reestadificació de màxima certesa en el tractament del carcinoma broncogènic” desenvolupada pel Dr. Sergi Call Caja, metge adjunt del servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa. Es tracta d’un treball dirigit pel Dr. Ramon Rami-Porta, cap clínic del mateix servei i president del Comitè Internacional d’Estadificació i Factors Pronòstics de la IASLC.

Avaluar la rendibilitat diagnòstica dels mètodes d’estadificació i reestadificació de màxima certesa és l’objectiu principal dels dos articles en els que es basa l’esmentada tesi. El servei de Cirurgia Toràcica de l’HUMT sempre ha destacat pel seu interès envers els mètodes d’exploració quirúrgica del mediastí i actualment es considera un centre de referència a nivell nacional i internacional després d’haver realitzat més de 3.000 procediments en els darrers 20 anys. I aquest fet és el que va suscitar l’elaboració dels esmentats articles i, per extensió, el desenvolupament de la tesi doctoral.

En un primer estudi es va avaluar la rendibilitat de la remediastinoscopia -tècnica d’alta complexitat considerada de màxima precisió en la reestadificació dels pacients exclosos inicialment de cirurgia i sotmesos a tractament oncològic d’inducció per afectació ganglionar mediastínica- i també es va analitzar la supervivència d’aquests pacients d’acord amb els resultats obtinguts amb aquest procediment.

En un segon estudi es va avaluar la rendibilitat diagnòstica d’una nova tècnica quirúrgica d’estadificació prequirúrgica del mediastí, la linfadenectomia per videomediastinoscopia (VAMLA). Aquesta nova tècnica, desenvolupada a Alemanya i introduïda recentment a l’HUMT, ha permès detectar la major taxa d’afectació ganglionar mediastínica publicada fins a data d’avui en el subgrup de pacients amb sospita d’afectació ganglionar hiliar i en els pacients amb tumors de més de 3cm. 

Amb els resultats obtinguts, es va concloure que ambdues tècniques -remediastinoscopia i VAMLA- haurien d’integrar-se en les futures guies d’estadificació prequirúrgica. Els dos articles en els que es basa la tesi s’han publicat en les següents revistes científiques d’àmbit internacional de major impacte en l’àrea de cirurgia toràcica “European Journal of Cardio-Thoracic Surgery” i “The Annals of Thoracic Surgery”.

El Dr. Call va presentar la seva tesi davant d’un tribunal format pel president, Dr. Laureano Molins López-Rodó, cap del servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Clínic de Barcelona; el secretari, Dr. Enrique Lerma Puertas, cap del servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i un vocal, el Dr. Eduard Monsó Molas, cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.