gestió de la neteja

La recollida amb càrrega lateral, una solució parcial amb pros i contres

El nou sistema consta de contenidors amb més capacitat i requereix menys personal per dur a terme la recollida

per Albert Prieto, Terrassa, 13 de gener de 2017 a les 08:30 |
Camió de les escombraries de Terrassa, amb càrrega lateral | Eco-Equip
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Eco-equip ha treballat en els últims mesos en la implementació d'un sistema de recollida amb càrrega lateral com a mesura per guanyar en eficiència. Es tracta d'optimitzar els recursos existents en un moment en què falten treballadors i mitjans tècnics a l'empresa municipal de neteja de Terrassa. Malgrat això, no és la solució definitiva a tots els problemes que afecten l'empresa i la neteja de la ciutat.

Per dur a terme el nou sistema, han calgut nous camions i nous contenidors, que ja hi són en alguns punts de la ciutat. Es tracta de contenidors més grans i que són recollits pel camió sense necessitat d'operaris; és el mateix conductor qui controla la recollida des del volant i, per tant, fa possible reduir el personal necessari per a l'operació; habitualment el sistema clàssic requeria tres persones.


El fet que els contenidors tinguin més capacitat que els anteriors ha provocat que s'hagin redistribuït les bateries de contenidors i se n'hagi reduït el nombre. De fet, hi ha més capacitat tot i haver-n'hi menys bateries i s'evita així que els contenidors es desbordin amb tanta facilitat. La freqüència de recollida ha continuat igual que amb l'anterior sistema a excepció de la fracció del vidre, que ara es recull cada vint dies en comptes d'un parell de cops per setmana. La redistribució, però, ha provocat les queixes d'alguns veïns perquè han augmentat les distàncies fins als contenidors. No obstant, l'empresa n'ha instal·lat més posteriorment en les zones amb més demanda i assegura que es busca que les distàncies siguin raonables.

Entre les millores introduïdes en el nou sistema, cal destacar que els contenidors de matèria orgànica s'han dotat d'una palanca manual per obrir-los. La resta dels nous contenidors s'obren amb pedals. A més, millora la neteja dels contenidors, ja que s'omplen per un costat i es buiden per l'altre. Algunes queixes de veïns feien referència a la boca del contenidor d'envasos, més petita i que suposa per tant una dificultat per introduir-hi segons quins residus. Cal destacar que amb el sistema de recollida lateral s'ha notat una millora en la qualitat de la recollida selectiva d'envasos, tot i que l'empresa no s'arrisca a vincular-ho al canvi de model. 

La implementació del nou sistema de recollida lateral s'ha implementat només en els barris amb més densitat de població i a les avingudes principals de la ciutat. El fet que siguin contenidors més grans impedeix ubicar-los en carrers estrets. El sistema obliga que els contenidors siguin situats en el sentit dret de la circulació del carrer, ja que és on el camió té el mecanisme per recollir-los, i això en limita també la implementació. Malgrat això, és l'aposta de futur i s'hi continua treballant.

 

Participació