La plantilla del CST acusa Ballart i Comín de «mentiders» i culpa la Generalitat i l'Ajuntament de la vaga

El Comitè d'Empresa afirma que s'ha acabat la paciència després de sis anys de retallades | Durant la vaga es mantindran les urgències i els tractaments oncològics, però s'aplaçarà la resta d'assistència

La porta de l'Hospital de Terrassa, plena de cartells contra Ballart i Comín
La porta de l'Hospital de Terrassa, plena de cartells contra Ballart i Comín | J. A.
12 de gener del 2017
Actualitzat a les 14:09h
Els treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa faran vaga l'última setmana de gener per "les mentides i els incompliments dels responsables polítics del CST", és a dir, el conseller de Salut, Antoni Comín, i l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

El president del Comitè d'Empresa, Xavier Lleonart, ha explicat que el pla d'empresa aprovat pel consell de govern, format per la Generalitat, l'Ajuntament i la fundació Sant Llàtzer, que depèn del consistori, promou una retallada de les condicions laborals de la plantilla per un valor de 700.000 euros. Les afectacions inclourien la pèrdua de les compensacions per haver acceptat les anteriors retallades, i una reorganització dels horaris en què "tothom treballarà més pel mateix preu".

Lleonart ha dit que no entén com per aquests diners, que signifiquen només el 0,05% del pressupost, han d'obligar els treballadors a sacrificar-se més quan, a més, "hem aguantat anys de retallades sense aturar-nos ni una hora, però ens hem cansat que ens diguin que cadascuna era l'últim esforç i no tinguin aturador".

La vaga també protestarà per altres greuges, com els diners que el CST deu a la plantilla, una millora general de les condicions de l'assistència (com la incorporació del personal perdut o una renovació del material i la infraestructura) o una millora de les condicions del personal que treballa en pitjors condicions, com amb contractes parcials o amb encavalcaments d'horaris.

La Generalitat i l'Ajuntament, els culpables

El comitè d'empresa té clars quins són els causants de la situació en què es troben: les dues administracions que formen el Consorci, la Generalitat i l'Ajuntament. Els principals blancs de les crítiques són el conseller Comín i l'alcalde Ballart, que s'havien compromès a no tocar les condicions laborals en cas de noves retallades.

Segons Lleonart, la major part del deute ve donada per serveis que l'Institut Català de la Salut no ha pagat al CST, com les anàlisis de tota la zona, per un valor d'1,5 milions d'euros anuals. El portaveu del Comitè d'Empresa diu que, a més, els anteriors gestors del CST "mai no van estar per la labor de reclamar-ho".

D'altra banda, el consistori ha permès, segons el Comitè d'Empresa, que treballadors del CST "treballessin de franc" per la Fundació Sant Llàtzer, i acusa l'Ajuntament de cobrar, a través de la fundació, un lloguer de 600.000 euros anuals per l'Hospital de Sant Llàtzer, gairebé la mateixa quantitat que es vol retallar als treballadors.

La vaga afectarà l'assistència sanitària no urgent

Tot i que continuen els contactes amb l'empresa i la mediació de la Generalitat, prevista per al proper dimarts, la vaga està convocada per l'última setmana de gener, del 23 al 27, tot i que el Comitè d'Empresa avisa que, segons evolucionin les negociacions, es plantejarien allargar-la més dies encara.

Hi ha previstes dues hores d'aturada cada dia, en diferents torns: de vuit a deu del matí el dilluns i el dijous, de quatre a sis de la tarda el dimarts i el divendres, i de deu a dotze de la nit el dimecres. Tots els treballadors del CST estan convocats, entre 1.800 i 1.900 persones a l'Hospital de Terrassa i entre 500 i 600 als altres centres, i tot i que Lleonart no ha volgut pronosticar el seguiment, sí que ha afirmat que les assemblees en què es van decidir les accions van tenir un bon seguiment.

Pel que fa a l'atenció sanitària, que el CST dona a 200.000 persones, el Comitè afirma que els usuaris no han de patir, perquè les assistències d'urgència no s'interrompran, com tampoc ho faran els tractaments oncològics. Tanmateix, totes les accions que es puguin ajornar, com les operacions no urgents, s'aplaçaran fins el més aviat possible.

Lleonart ha demanat "comprensió i suport" als ciutadans, ja que els treballadors en vaga també defensaran "les condicions en què la ciutadania és atesa, per intentar que no es tornin a repetir mai més imatges com les dels darrers dies a Urgències".
 

Representants del comitè d'empresa del CST, en roda de premsa Foto: Joaquim Albalate