Un doctor de Terrassa lidera la nova eina per definir el pronòstic del càncer de pulmó

Ramon Rami, de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa, ha dirigit la guia que des de l'1 de gener es fa servir a tots els hospitals del món

El doctor Rami, durant la presentació de la nova guia a Viena.
El doctor Rami, durant la presentació de la nova guia a Viena. | IASLC
Redacció
10 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:51h
El doctor Ramon Rami, cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa, ha liderat la publicació d'una nova eina per definir el pronòstic del càncer de pulmó. Es tracta d'una guia que s'utilitza arreu del món. Ramon Rami és també president del Comitè Internacional d'Estadificació i Factors Pronòstics de la IASLC (International Association for the Study of Lung Cancer).

Els objectius de la nova guia TNM Staging Manual – la classificació de Tumor, Ganglis i Metàstasis de càncer de pulmó dirigida pel doctor Ramon Rami són millorar la classificació de l'extensió anatòmica del càncer de pulmó, contribuir a afinar el pronòstic i ajudar a estratificar els tumors en els futurs assajos clínics. La nova eina ja s'està utilitzant a tots els hospitals del món en la seva pràctica clínica d'aquesta tipologia de càncer, des del proppassat 1 de gener.
 
El doctor Ramon Rami, que ha estat desenvolupant aquesta nova classificació des de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa, va presentar la nova guia en el marc d'una de les sessions plenàries de la 17a Conferència Mundial de Càncer de Pulmó celebrada recentment a Viena, i que va aplegar més de 8.000 participants procedents de més de 100 països. La presentació es va centrar en com la nova classificació modifica la pràctica clínica i en les innovacions introduïdes en aquesta 8a edició de la guia, les quals es basen en les anàlisis realitzades a més de 70.000 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula no petita i 6.100 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita.
 
En aquest sentit, la mida del tumor és un factor de pronòstic molt més rellevant que el que s'establia en edicions anteriors de la guia i esdevé un descriptor en totes les categories T (Tumor). A més, la nova eina recull que la medició del tumor ha de realitzar-se de forma meticulosa -petits canvis en la mida poden suposar importants alteracions en el pronòstic- i requereix més atenció en la determinació de la malaltia ganglionar, la recerca de metàstasis i l'ús del criteri clínic per recomanar el tractament. El component Ganglionar (N, de node en anglès) ha patit pocs canvis respecte la setena edició i la categoria de Metàstasis (M) ha diferenciat en dues noves categories la metàstasis única i les metàstasis múltiples extratoràciques.