L'abecedari terrassenc del 2016

El resum de l'any a Terrassa en 26 paraules

Albert Prieto / Joaquim Albalate
31 de desembre del 2016
El 4 de 10 amb folre i manilles dels Minyons el 2016.
El 4 de 10 amb folre i manilles dels Minyons el 2016. | ACN
Acaba el 2016 i toca fer resum de les notícies i esdeveniments més rellevants que han passat a Terrassa durant aquest any. L'afer de l'aigua, la polèmica del síndic, els terrassencs als Jocs Olímpics de Rio, els èxits dels Minyons de Terrassa o el brot d'aranyes llop a Can Roca són alguns dels fets més rellevants dels darrers dotze mesos a la ciutat egarenca.

A Aigua. La municipalització de l'aigua ha estat l'aspecte polític més comentat de l'any a la ciutat. El contracte que concedia l'explotació a Mina va acabar el 9 de desembre i la majoria de regidors de l'Ajuntament, i especialment el bloc d'esquerres, són partidaris de la gestió directa, tot i que l'empresa, que vol establir una societat mixta, intenta defensar la seva postura i ha arribat a anar als tribunals. El 2017 comença, encara, amb la guerra oberta entre sector públic i sector privat i amb una pròrroga forçosa de la prestació del servei per part de Mina.

B Bipartit. El pacte de govern entre PSC i CiU ha viscut moments d'altibaixos. Com a curiositat, Sàmper va ser el primer alcalde convergent de Terrassa, tot i que fos de manera accidental durant l'agost. Han discrepat en alguns temes, com a l'hora d'impulsar el procés d'elecció del nou síndic, o especialment en la gestió de l'aigua: el PSC ha apostat fort per la municipalització, mentre que CiU no s'ha posicionat oficialment. Terrassa en Comú, que havia buscat una alternativa al PSC, els va acabar oferint un pacte de govern si trencaven amb l'antiga Convergència, però els socialistes van declinar l'oferta.
 

L'estructura d'un dels locals de Terrassa Plaça, que ocuparà Mercadona. Foto: Joaquim Albalate


C Centre comercial. El macrocentre Terrassa Plaça, que inclourà un Mercadona, un Bricomart i altres grans marques, ha començat la seva construcció al sector Montserrat i s'inaugurarà a mitjans del 2017. El 2016 també ha vist com el Parc Vallès es centrava més en l'aspecte comercial i no tant d'oci, i com altres grans marques arribaven al centre de la ciutat, com el supermercat Bonpreu del carrer del Portal Nou o el McDonald's de la rambleta del Pare Alegre.

D Desocupació. El gran problema per a moltes famílies continua sent l'atur. La taxa de desocupació a Terrassa es manté per sobre de la mitjana comarcal, amb prop de 17.000 aturats. Tot i que s'ha reduït prop d'un 12% respecte l'any passat (en unes 2.300 persones), la taxa de desocupació frega el 16% i afecta més les dones que els homes i especialment el col·lectiu de majors de 45 anys.

E Edurne. La cantant sorgida d'Operación Triunfo va ser el plat fort de la Festa Major de Terrassa 2016 amb el seu concert al parc dels Catalans, juntament amb el veterà José Luis Perales, que va omplir la plaça Nova. La programació musical de la Festa Major d'enguany, en la qual també van participar artistes locals com Gemma Humet, Sense Sal o Doctor Prats, ha rebut un Premi ARC.

F Funerària. L'empresa municipal Funerària de Terrassa s'està posant les piles davant de la imminent arribada a la ciutat de dos operadors funeraris privats. El grup Àltima, a Can Petit, i La Previsió Terrassenca, a la plaça del Doré, tenen previst construir properament nous equipaments privats que acabaran amb el monopoli municipal dels morts. El 2017 Funerària de Terrassa invertirà més d'un milió d'euros en millorar el complex funerari municipal, segons va anunciar Jordi Ballart durant la visita de Tots Sants a les instal·lacions. Una gran part de la inversió serà per renovar els forns crematoris, atès que la incineració és una opció en auge que ja s'escull en la meitat dels casos, uns mil difunts en el darrer any.

G Gossos. L'Ajuntament de Terrassa ampliarà fins als 15.500 metres quadrats les zones de lliure circulació de gossos a la ciutat. Des de fa algunes setmanes l'Ajuntament de Terrassa treballa en la creació de tres nous espais, que permetran que siguin ja vuit els espais habilitats. Dels cinc espais actuals es passarà a un total de nou durant el 2017. Tots els districtes de la ciutat tindran almenys una zona tancada perimetralment en la qual els animals podran jugar sense lligar sota la vigilància dels seus amos, tot complint unes normes de convivència i de neteja.

H Habitatge. L'emergència habitacional està a l'ordre del dia. A Terrassa, dos casos de blocs de pisos ocupats han cridat l'atenció perquè els seus habitants han patit les conseqüències de viure sense llum. A les Arenes, un grup de veïns es va organitzar per llogar un generador i finalment hi va haver un acord amb Endesa per instal·lar comptadors, malgrat no ser els propietaris ni els llogaters dels pisos. A l'avinguda de l'Abat Marcet, quinze famílies viuen a les fosques des de fa dos mesos i el banc propietari de l'immoble ha iniciat el procés per desnonar-los.

I Irregularitats. El que havia de ser un procés democràtic i normal ha acabat sent un dels nyaps de l'any, carregat de crítiques per irregularitats i fins i tot per un presumpte "frau". Després de la renúncia d'Isabel Marquès al càrrec de Síndica Municipal de Greuges de Terrassa, es va engegar un procés participatiu obert a la ciutat, al qual s'hi van presentar vuit candidats. Les dificultats per votar i la confirmació que alguns dels que optaven al càrrec havien fet servir tècniques poc ortodoxes per recollir suports, el govern va haver d'aplaçar a l'últim moment l'aprovació al ple de la candidata escollida, Isabel Cazorla, per la manca de consens. El 2017 començarà sense Síndic municipal, i els primers mesos de l'any determinaran si es repeteix el procés amb més claredat o si finalment Cazorla aconsegueix el consens necessari.
 

Els esportistes olímpics, en la recepció abans d'anar a Rio 2016. Foto: Badia Casanova BCF


J Jocs Olímpics. Un total de 22 esportistes van representar Terrassa als Jocs de Rio de Janeiro, vint dels quals als Olímpics i dos als Paralímpics. Els olímpics van ser els jugadors d'hoquei herba David Alegre, Quico Cortès, Sergi Enrique, Xavier Lleonart, Roc Oliva, Pau Quemada, Josep Romeu, Vicenç Ruiz, Marc Sallés, Jordi Carrera, Berta Bonastre, Gloria Comerma, Georgina Oliva, Carlota Petchamé i Carola Salvatella; els waterpolistes Iñaki Aguilar, Ricard Alarcón i Paula Leitón; i els nedadors Albert Puig i Patricia Castro. Els paralímpics i únics terrassencs que van obtenir medalla a Rio van ser el jugador de bàsquet en cadira de rodes Jordi Ruiz, medallista de plata, i Sarai Gascón, triple medallista d'argent. Per a dotze dels olímpics i paralímpics terrassencs era la primera participació en uns Jocs, motiu pel qual van rebre enguany la Medalla de la Ciutat a l'Esperit Esportiu.

K Km/h. Després de sis anys de funcionament del tram terrassenc de la B-40, la DGT va canviar a principis de novembre la limitació de velocitat de 80 km/h a 120 km/h. El canvi va arribar després de les reclamacions al Ministeri de Foment per part de la patronal Cecot, que considerava que la limitació a 80 km/h generava "un altíssim volum de sancions per excés de velocitat en el tram central" i provocava "costos importants a empreses i ciutadans". L'Ajuntament de Terrassa no va rebre de bon grat el canvi i va criticar que la decisió es prengués sense tenir en compte el parer del Consistori.

L Lloguer. Els preus dels lloguers han pujat a Terrassa durant el 2016, de mitjana, 25 euros. Segons el darrer informe trimestral de la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca, el preu mitjà que es paga pel lloguer d'un pis a la ciutat està al voltant de 495 euros, mentre que l'any passat era de 470 euros. Cal dir, però, que en els últims mesos el preu del lloguer a Terrassa havia patit un lleuger descens i les previsions són que es mantinguin.

M Marihuana. El cultiu il·legal de marihuana és una realitat i enguany la Policia Municipal de Terrassa i els Mossos d'Esquadra han desmantellat diverses plantacions a la ciutat. Algunes plantacions s'han descobert de casualitat a conseqüència d'incendis o de l'esfondrament d'una nau industrial. També s'han intervingut plantacions de marihuana a Ullastrell i Matadepera, entre d'altres indrets.

N Neteja. La ciutat de Terrassa té per davant el repte d'oferir un servei de neteja eficient. Les queixes per la brutícia acumulada als voltants dels contenidors són una constant en els darrers mesos. Recentment, en unes sorprenents declaracions Jordi Ballart va vincular la brutícia a una campanya de desprestigi. Al marge d'això, veïns i entitats han manifestat la seva preocupació per la imatge que Terrassa ofereix pel que fa a la neteja dels carrers. Els incendis en contenidors desbordats o les bosses de brossa sense recollir s'han fet un lloc a les notícies massa sovint.



O Ou com balla. La Catedral del Sant Esperit de Terrassa va recuperar el passat mes de maig la tradició de l'ou com balla, prèvia a la celebració del Corpus Christi. Un ou buit balla sobre un raig d'aigua del brollador d'una font, de manera que gira sense parar. L'espectacular tradició havia estat present a Terrassa fins als anys cinquanta del segle XX i sembla tenir l'origen durant el segle XV a la Catedral de Barcelona. La font, guarnida amb flors del temps, es va instal·lar a l'atri del Sant Esperit i va ser inaugurada i beneïda pel bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses.

P Pepe Mármol. L'emblemàtic encarregat de material del Terrassa Futbol Club ha rebut la Medalla de la Ciutat a l'Esperit Esportiu, pels seus 43 anys de dedicació al club egarenc, on amb 66 anys encara continua fent les tasques del dia a dia als vestidors de l'equip i de manteniment de l'Estadi Olímpic de Terrassa, fins i tot més enllà de les seves obligacions professionals. El reconeixement fa visible la feina constant i discreta que Pepe Mármol ha fet el si del Terrassa FC, club del qual ha esdevingut una icona i on és estimat per jugadors, tècnics i aficionats.
 

El 4 de 10 amb folre i manilles dels Minyons el 2016. Foto: ACN


Q Quatre de deu. Els castells han tornat a trencar el seu sostre aquest any, amb la temporada més espectacular que s'ha vist mai, i les colles terrassenques hi han tingut un paper destacat. Els Minyons, que van tancar el 2015 descarregant el primer 4 de 10, hi van tornar al novembre fent la millor diada de la història dels castells, i han fet una temporada estratosfèrica. Els Castellers de Terrassa també han superat els seus registres, descarregant, vint anys després de l'últim, el 2 de 8 amb folre, i sovintejant els castells de vuit.

R Rieres. La neteja de les rieres que travessen Terrassa han estat un any més una de les grans reclamacions del moviment veïnal. Amb motiu de l'aniversari de les riuades del 25 de setembre de 1962, la FAVT va organitzar una manifestació per exigir la neteja de la riera de les Arenes. Després de reunions del moviment veïnal amb l'ACA i amb l'Ajuntament, la riera de les Arenes i la riera del Palau continuen pràcticament igual, sense grans intervencions per dignificar-les. Únicament l'Ajuntament de Terrassa ha desbrossat recentment un tram de la riera de les Arenes.
 

Sarai Gascón, amb les tres medalles aconseguides a Rio. Foto: CN Terrassa


S Sarai Gascón. Les tres medalles de plata assolides a Rio 2016 han ampliat el seu palmarès paralímpic a sis medalles (cinc plates i un bronze). En total, en les grans competicions (Europeus, Mundials i Jocs Paralímpics) la nedadora egarenca acumula 39 medalles des que es va proclamar campiona del Món a Durban en 100 metres braça la temporada 2006-2007. Sarai Gascón, nedadora del CN Terrassa, és l'esportista terrassenca amb més èxits en els Jocs Olímpics i Paralímpics, en els qual ha participat ja en tres ocasions malgrat la seva joventut: té 24 anys.

T TMESAEl servei de transport públic és un altre dels que ha generat més debat polític a nivell municipal. L'avaria de diversos autobusos -incendis inclosos- i la compra de quatre vehicles de segona mà han portat polèmica; alguns grups defensaven l'adquisició de models híbrids. Finalment, la primavera del 2017 s'estrenaran 15 nous autobusos, sis dels quals, amb motor híbrid. A més, al llarg de l'any s'ha de tornar a fer el concurs per adjudicar la gestió del servei, o bé apostar per una gestió directa.

U Universitat. Aquest any s'ha viscut la fusió de les dues escoles d'enginyeria de la UPC a la ciutat, que s'han transformat en l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeronàutica i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), creant un dels centres més importants de l'estat, amb més de 4.100 estudiants. L'Escola ocupa 11 edificis i més de 31.000 metres quadrats al voltant del carrer de Colom, i està dirigida, des del novembre, per Xavier Roca. L'ESEIAAT i les altres escoles universitàries de la ciutat són un referent de docència i d'investigació.

V Vots. Les Eleccions Generals del mes de juny van deixar a la ciutat uns resultats similars a les del desembre del 2015, amb una victòria clara d'En Comú Podem, que també va tenir el primer lloc a Castellbisbal, Vacarisses i Viladecavalls. El PSC va aconseguir mantenir el segon lloc, i ERC va treure-li el tercer a Ciutadans, mentre que el PP va superar Convergència, deixant-los en el darrer lloc a la ciutat.

W Waterpolo. L'equip masculí del Club Natació Terrassa ha disputat enguany l'Euro Cup, la segona competició continental de waterpolo, després de temporades de renúncies a competir a Europa per motius econòmics. L'equip de Dídac Cobacho va superar amb èxit la primera fase de l'Euro Cup 2016-2017 a Nàpols, però va caure en la segona fase, també a la localitat italiana.

X Xocolata. Les olors de "xocolata cremada" provinents de la fàbrica de productes de cacau Indcresa s'han notat amb força en diverses ocasions durant aquest any, una situació que es repeteix des de fa anys al sud de Terrassa. L'episodi més fort i continuat d'enguany de males olors va ser a l'estiu, quan les condicions meteorològiques ajudaven a incrementar-ne la percepció. Des de l'empresa i des de l'Ajuntament asseguren que són partícules de vapor innòcues, però han provocat les queixes d'alguns veïns.

Y Aranyes llopUna plaga d'aquestes aranyes va sembrar, al mes de juliol, l'alarma dels veïns de Can Roca. Tot i ser inofensius, els exemplars d'aquesta espècie són grans i peluts, semblants a una taràntula, i van arribar a entrar a diversos habitatges de la zona. Pel que sembla, els animals sortien d'un solar abandonat, que va ser sanejat per eliminar-ne els nius.
 

Survival Zombie de Terrassa Foto: Cristóbal Castro


Z Zombis. Prop de 3.500 participants van participar a la Vodafone yu Survival Zombi de Terrassa, tot un rècord per als organitzadors de l'esdeveniment, World Real Games (WRG). Centenars de persones d'arreu de l'Estat van desplaçar-se a Terrassa per intentar sobreviure a l'amenaça zombi que durant tota la matinada del 13 de març va mantenir la ciutat desperta. La nit va començar amb 300 zombis i al final de l'edició van acabar sent-ne 1.900.