El Centre Cultural Terrassa celebra Sant Esteve amb l'Orquestra Simfònica del Vallès

El Concert de Sant Esteve, amb els valsos i les polques com a protagonistes, s'ha convertit en una cita ineludible de les dates nadalenques, amb més de 15.000 espectadors des del 1990

Concert de Sant Esteve 2015, al Centre Cultural Terrassa.
Concert de Sant Esteve 2015, al Centre Cultural Terrassa. | CCT
Redacció
23 de desembre del 2016
Des de fa més de 25 anys el Centre Cultural Terrassa programa el Concert de Sant Esteve, que, en bona part, es dedica a la interpretació d'obres de la nissaga dels Strauss: els cèlebres valsos vienesos i les polques ràpides. Un repertori que comparteixen l'alegria de la dansa i el caràcter màgic que s'associa a l'esperit nadalenc. El concert anual s'ha convertit en una cita nadalenca ineludible de la qual n'han gaudit més de 15.000 espectadors des dels seus inicis, el 1990.

Tot sembla que torna a començar a vigílies d'un nou any. El millor exemple musical que imita l'inici d'un nou cicle és el ball de voltes més rodó de la història de la música: el vals. El director nord-americà de residència parcial catalana, Arthur Post, i una soprano de veu cristal·lina, Sara Blanch, permetran als espectadors rebre el nou any amb la mateixa alegria amb què batega el cor de les danses d'arreu del planeta. Una oportunitat per redescobrir el caràcter cíclic de la vida i rebre com es mereix un temps nou per explorar: amb un somriure. 

Mentre a mitjans de segle XIX els ambients musicals europeus estaven esvalotats discutint entorn de les noves estètiques que es desprenien de les obres de Franz Liszt i Richard Wagner, va aparèixer un nou fenomen musical: la música lleugera escrita, una música de diversió que utilitzava els recursos de la música seriosa, però que se'n diferenciava clarament per la seva immediatesa i la seva falta de pretensions. Johann Strauss, pare (1804-1849) i fill (1825-1899), en el camp de la música de ball, varen establir un referent que altres músics varen seguir. En aquella època, la música lleugera, senzilla i alegre, es tocava a cerveseries, teatres i sales de ball, i era patrimoni de les classes populars. 



Orquestra Simfònica del Vallès

L'Orquestra Simfònica del Vallès va néixer l’any 1987 en el si de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell. La seva intensa activitat - més de cent actuacions a l'any-se centra, per un costat, a la ciutat de Sabadell, on l'OSV realitza la seva temporada de concerts simfònics i és alhora l'orquestra titular del cicle Òpera a Catalunya i, per l'altre, al Palau de la Música Catalana, on s'ha consolidat el seu cicle Concerts Simfònics al Palau amb deu concerts anuals. Com a reconeixement a la seva tasca de difusió i divulgació de la gran música simfònica, l'any 1992 va rebre el Premi Nacional de Música, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d'Honor 2012, de la ciutat de Sabadell

L'Orquestra Simfònica del Vallès és membre de la Asociación Española de Orquestas Sinfónicas (AEOS), l'associació que aplega les orquestres professionals espanyoles. Han estat directors titulars de l'orquestra: Albert Argudo, del 1988 al 1992; Jordi Mora, del 1993 al 1997; Salvador Brotons, del 1997 al 2002; Edmon Colomer, del 2002 al 2005; i David Giménez Carreras, del 2006 al 2009. Des del setembre del 2009, n'és el director titular Rubén Gimeno. 

Programa

Franz von Suppé: Poeta i camperol, obertura
Johann Strauss II: Annen Polka, op. 117, Mein Herr Marquis (soprano) i El bell Danubi Blau (selecció)
Ottorino Respighi–Gioachino Rossini: La boutique fantasque (cancan-masurka,tarantel·la)
Albert Ketelbey: En un mercat persa
Leroy Anderson: Fiddle Faddle, Sandpaper Ballet (gag percussió) i El vals del gat (Waltzing Cat) (amb gags)
Zequinha de Abreu: Tico Tico Émile Waldteufel: Vals dels patinadors
Jacques Offenbach: Song of Olympia (soprano), Contes d’Hoffmann
Josef Strauss: Ohne Sorgen!, polca ràpida, op. 271

Les dades

Concert de Sant Esteve
Festival de Valsos i Danses
Direcció​: Arthur Post
Dia i hora: ​dilluns 26 de desembre a les 21h
Lloc: ​Centre Cultural Terrassa. Rambla d'Ègara, 340. Terrassa
Preu: ​25 euros
Durada:​ 120 minuts