El ple municipal de Terrassa acaba l'any farcit d'«esperit nadalenc»

Tot i els moments de tensió, l'últim ple de l'any va estar plagat d'anècdotes i de bromes entre els regidors

Isaac Albert, d'ERC-MES, va ser un dels regidors que va donar un toc d'humor al ple
Isaac Albert, d'ERC-MES, va ser un dels regidors que va donar un toc d'humor al ple | Albert Prieto
Joaquim Albalate
23 de desembre del 2016
El ple municipal de desembre a Terrassa es preveia ple de tensió, i la va tenir, en alguns punts polèmics, com la moció de la CUP que proposava solidaritzar-se amb els encausats per cremar fotos del rei i no presentar-se a declarar als jutjats.

Tot i això, el punt que es preveia especialment complicat i que, segurament, hagués aixecat més polseguera a nivell local, havia de ser la votació d'Isabel Cazorla com a nova Síndica de Greuges. Després que diversos grups demanessin l'anul·lació del procés i que el mateix govern reconegués que l'elecció era complicada, l'alcalde, Jordi Ballart, va acabar retirant la proposta de resolució. Una decisió que no va agradar a tothom: el portaveu de Ciutadans, Javi González, va titllar-la de "covardia" en una piulada.

Malgrat que ja ho havia anunciat prèviament, ho va fer d'una manera ben curiosa: quan va arribar al punt de l'ordre del dia, el va liquidar amb una divertida frase: "Fent honor a l'esperit nadalenc que ens inunda avui, aquest punt queda retirat de l'ordre del dia".

Un ple amb tensió, però ple de bromes

I és que les bromes relacionades amb el Nadal van ser recurrents durant tota la sessió, que, a més, havia començat marcada per una proposta de la CUP per promoure el laïcisme de l'Ajuntament. Casualment, mentre la regidora cupaire, Maria Sirvent, exposava la moció, una coral va començar a cantar nadales a l'atri de l'edifici consistorial, que se sentien clarament, de fons, al saló de plens.

Aquest esperit nadalenc es va trencar a l'altra moció cupaire, que va acabar amb el regidor del PP tractant la CUP de "feixista" i amb David Aguinaga, de Ciutadans, fent referència als assassinats d'ETA, un extrem que Carles Caballero, d'ERC, va titllar de "revolta frenopàtica".

Només Òscar Monterde, de Terrassa en Comú, va voler recuperar l'alegria de les festes al final de mateix debat, després que la CUP trenqués la fotografia del rei: "Només volem fer una carta als Reis, i demanar que l'any que ve deixin de portar tots plegats fotos, banderes i altres figures del pessebre, i treballin per la ciutat". L'alcalde, Jordi Ballart, no va poder estar-se de saltar-se el protocol i respondre que "gràcies per la carta, li donarem al patge Xiu-Xiu quan arribi, dilluns que ve".

Els regidors s'arrenquen per acudits

L'alcalde no era l'únic que tenia el dia bromista. Debatent la moció del PSC i CiU que reclamava més autonomia financera, i en referència al superàvit de l'Ajuntament que s'ha de destinar a amortitzar deute, Javi González va afirmar que "podríem comprar molts autobusos. Fins i tot, amb aquests diners, podríem comprar autobusos amb ales!".

Abans, el portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, parlant de la laïcitat de l'Ajuntament havia afirmat que, aquest tema, "per a nosaltres va a missa", un comentari que va provocar rialles a la sala de plens. Més tard, i debatent sobre la despenalització del joc, Xavier Matilla de TeC li ha tornat amb un "com diria l'Isaac, ja veiem que la seva proposta dóna molt joc".

Fins i tot Álex Rodríguez, del PP, es va sumar a la distensió pròpia de les dates en què estem. Presentant la moció per trobar un nou ús als antics jutjats,  "encara que a la CUP li molesti, a nosaltres sí que ens agrada el Nadal", va etzibar, "i per això ens agrada que, com a miracle nadalenc, ens aproveu una proposta per unanimitat", va dir, per fer esclatar de riure tots els presents.