Terrassa aprova retirar les sancions per jugar a pilota al carrer

Es retiraran les sancions per jugar a pilota i es buscaran espais concrets per a la pràctica d'esports urbans

La plaça Vella, una de les que mostra la prohibició de jugar
La plaça Vella, una de les que mostra la prohibició de jugar | Enfo/Wikimedia Commons
Joaquim Albalate
22 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:15h
L'Ajuntament de Terrassa ha aprovat, en el ple municipal d'aquest dimecres, despenalitzar el joc al carrer. La moció proposa revisar l'Ordenança de bases de convivència democràtica a la ciutat i retirar la sanció que hi apareix per realitzar jocs en espais en què està prohibit.

Segons el portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, que ha presentat la proposta, ha explicat que "volen que els nens tornin a sentir el carrer com a seu", i ha dit que la proposta es basava en tres vessants. La primera, que és difícil aplicar la prohibició perquè és complicat que la policia atrapi nens que juguen; la segona, que es vol generar una ciutat inclusiva sense segregar ni prohibir. I, la tercera, per fer notar que a la ciutat hi ha una manca d'espais per jugar.

La moció es basa en l'afirmació que el joc és un dret recollit a l'article 30 dels drets dels infants, i que la prohibició opta per la coerció en comptes de la pedagogia a l'hora d'abordar l'ús que pot fer la infància de l'espai públic.

La proposta aprovada demanarà, doncs, que s'eliminin les sancions actuals, que eren de 75 euros o cinc hores de treballs socials per realitzar jocs en espais prohibits, o de 90 euros o sis hores de treballs si, a més, es posava en perill la integritat física d'algú.

A més, també farà que es retirin de la via pública els senyals de "Prohibit jugar a pilota", que es canviaran per cartells com "Juga amb respecte" o "Juguem plegats i plegades", amb explicacions pedagògiques perquè els infants aprenguin a usa correctament l'espai públic compartit.

Per últim, la moció proposa que el Consell d'infància i l'adolescència identifiqui espais a cada districte de la ciutat per a l'oci adolescent, és a dir, per practicar esports urbans com el patí i l'skate.
 
ERC-MES també ha recordat que l'espai reservat a l'oci i l'aprenentatge per la infància i adolescència a la ciutat, sobretot en els barris d'alta densitat, té un dels seus canals de solució en el projecte de Patis Oberts de les escoles a tots els districtes. Una iniciativa del mateix grup municipal aprovada per unanimitat el febrer del 2016 i que el govern municipal no ha desenvolupat, afirmen des d'ERC, malgrat el mandat del plenari.