El Conservatori de Terrassa rescata el lied català amb un concert

El centre participa en la recerca i difusió d'aquest estil de cant del segle XIX

La Torre
21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 14:27h
L’Escola Municipal de Música - Conservatori de Terrassa organitza un concert dedicat al lied català, un gènere musical del segle XIX nascut a Alemanya que va tenir també molt èxit a Catalunya. El concert tindrà lloc aquest dijous, 22 de desembre, a les 19 h, a la sala Joaquim Cardellach d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals.

El concert anirà a càrrec de la professora de cant Maria Mateu, acompanyada del pianista Joan Manau i de l’alumnat de diferents cursos dels estudis de Grau Professional del Conservatori de Terrassa. El repertori inclourà peces de Joaquim Freixas i Joaquim Serra. El primer, nascut a Terrassa el 1930, és un compositor local que va treballar intensament per la millora del Conservatori de Terrassa, donant l’oportunitat a molts ciutadans d’estudiar-hi i estimar la música. Joaquim Serra (1907–1957), va ser un compositor conegut sobretot en l’àmbit sardanista.

El concert s’emmarca en el Programa de Recerca i Difusió del Lied Català Montserrat Alavedra, dirigit i coordinat per Joan Manau i Maria Mateu. El programa duu aquest nom en referència a la destacada soprano terrassenca, que va dedicar part de la seva carrera musical a la interpretació d’aquestes obres. El lied és un tipus de composició breu per a veu i piano nascuda a Alemanya el segle XIX. Entre els compositors més destacats de lied hi trobem Schubert, Mendelssohn i Schumann. A Catalunya, compositors com Morera, Pahissa, Mompou, Toldrà i altres figures de la Renaixença van conrear aquest gènere.

Mitjançant aquesta iniciativa, l’Escola Municipal de Música - Conservatori de Terrassa desenvolupa una tasca formativa, cultural, de recerca i de difusió del repertori del lied català amb el seu alumnat de cant. L’objectiu de l’Escola Municipal de Música - Conservatori de Terrassa és mantenir un concert anual de lied amb una actuació basada en dos compositors diferents cada any.