Les ordenances fiscals definitives, entre els temes destacats del ple de desembre

També es debatran diverses propostes de resolució i altres punts tècnics, a més de l'elecció de la Síndica de Greuges

Miquel Sàmper i Alfredo Vega, a la roda de premsa prèvia al ple
Miquel Sàmper i Alfredo Vega, a la roda de premsa prèvia al ple | Aj. Terrassa
Joaquim Albalate
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:21h
El ple d'aquest dimecres, 21 de desembre, l'últim de l'any, tindrà en l'aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals el plat fort, un cop aplaçats els pressupostos a mitjans de gener. També alguns punts tècnics i diverses propostes de resolució tancaran un any políticament intens a l'Ajuntament de Terrassa.

A més de la polèmica votació de la candidata a Síndica Municipal de Greuges, l'aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals serà un dels punts que pesi més a l'ordre del dia de dimecres. En la roda de premsa prèvia, el portaveu del Govern, Alfredo Vega, ha explicat que, de totes les al·legacions fetes, només se n'aprovaran dues: la transitòria per les famílies nombroses que passaven d'una bonificació del 50% al 40%, i que no la perdran durant un any, i l'equiparació de les parelles de fet a altres formes, en el cas de la transmissió d'un immoble.

La resta de propostes s'han desestimat, bé perquè ja estaven contemplades, bé perquè, ara com ara, no ho permet, com és el cas de buscar una nova categorització per l'impost de vehicles, en què, segons Vega, el Ministeri de Medi Ambient ja està treballant.

Pel que fa a les propostes de resolució, l'equip de govern, format per PSC i CiU, presentarà una proposta de resolució sobre la flexibilització de les limitacions normatives que afecten al Pressupost i la reinversió del superàvit municipal pel 2017. El portaveu socialista, Alfredo Vega, ha explicat que, amb aquesta resolució, volen reclamar "més autonomia de gestió" per a les administracions locals, que, diu, són les úniques que ajusten els pressupostos per a no tenir dèficit, i, de fet, tenen un superàvit calculat en 5.000 milions d'euros.

Vega considera injust que, per exemple, l'Ajuntament de Terrassa, amb un superàvit calculat de cinc milions d'euros, no pugui destinar, per llei, aquests diners a "coses que la ciutat necessita", sinó que estigui limitat pel que diuen des de Madrid. Aquesta mateixa reclamació, diu, és compartida amb la Federació de Municipis de Catalunya i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i espera que rebi el suport de tots els grups del consistori.

El ple es completarà, a més de les diferents propostes de resolució, amb altres punts més tècnics, com l'aprovació de la revisió de tarifes dels aparcaments públics soterrats o la congelació de tarifes de l'autobús, o l'aprovació d'un conveni per evitar la segregació escolar dels fills d'immigrants. També, amb la ratificació del conveni de col·laboració entre la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament per al suport del Teatre Principal, el Teatre Alegria, l'Auditori Municipal i la Nova Jazz Cava, i la renovació de la cessió de Mercavallès i la pista d'ensenyament i exàmens de conduir al Consell Comarcal, que acaba aquest any. 

Per últim, hi ha un seguit de propostes de resolució presentades per diferents grups. Vega ha destacat les que pretenen incentivar l'ús del certificat digital i l'administració electrònica, de Terrassa en Comú, i la que vol implantar un nou sistema d'identitat digital per millorar la participació ciutadana, presentada per Ciutadans. També, entre d'altres, la CUP presenta una proposta per promoure la laïcitat del Consistori, i ERC-MES vol despenalitzar el joc al carrer.