Alfredo Vega: «Potser s'haurà d'engegar un altre procés per escollir el nou síndic de Terrassa»

El portaveu del Govern municipal veu gairebé impossible que Isabel Cazorla aconsegueixi la majoria necessària de dos terços del ple aquest dimecres, i molt difícil que tingui la majoria absoluta en una segona volta en menys de dos mesos

Miquel Sàmper i Alfredo Vega, a la roda de premsa prèvia al ple
Miquel Sàmper i Alfredo Vega, a la roda de premsa prèvia al ple | J. A.
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:31h
El ple d'aquest dimecres, l'últim del 2016, portarà a votació un dels temes més polèmics de l'any i, probablement, del mandat: la proposta de Maria Isabel Cazorla com a nova Síndica de Greuges de Terrassa. Una votació que estarà marcada pel polèmic procés participatiu, que ha rebut crítiques de diverses entitats, grups polítics i, també, d'alguns dels candidats, sobretot a partir que alguna de les persones que optaven al càrrec fessin servir mètodes que s'han considerat poc ètics.

Segons ha explicat el portaveu del Govern i tinent d'alcalde de Serveis Generals, Alfredo Vega, per ser escollida síndica Cazorla hauria de rebre el vot afirmatiu de dos terços dels regidors, és a dir, 17 dels 27 edils de l'Ajuntament. Com que aquesta situació "és poc probable", segons el mateix Vega, caldria fer una segona votació en un termini de dos mesos, en què amb la majoria absoluta n'hi hauria prou: 14 dels 27, una majoria que, a hores d'ara, Vega tampoc veu clara, tot i que, diu, "amb el temps, veurem si alguns grups canvien de postura".

El portaveu del Govern municipal ha dit, en la roda de premsa prèvia al ple, que, en aquest cas, probablement caldria tornar a analitzar el reglament i proposar un candidat a la Junta de Portaveus i, aleshores, es plantejarien engegar un nou procés participatiu perquè la ciutadania donés la seva opinió, i que potser deixaria de banda els suports electrònics per a fer-se de manera presencial, fos en forma d'urnes o en forma de recollida de signatures. Un procés en el qual Isabel Cazorla ja ha anunciat que, en cas que es tornés a fer una nova consulta popular, no hi participaria.

Segons Vega, a la Junta de Portaveus ja es va veure clarament que l'opció de portar al Ple la votació de la nova síndica no tenia el consens suficient, però l'equip de govern va decidir donar suport a Cazorla, pel projecte presentat i pels suports que havia recollit, i, tot i que probablement no sortirà escollida a la primera, "és bo que cada grup polític pugui expressar de manera clara el seu punt de vista davant de la ciutadania". 

Diversos grups, segons Vega, afirmen que el procés "és bastant millorable", un punt en què el govern, diu, coincideix; però també diu que "no hi ha hagut cap denúncia formal ni cap element de distorsió de la identitat de cap persona". El govern creu que "no hi ha hagut mala fe" i que "els processos participatius no són fàcils", però defensen que la ciutadania pugui presentar candidatures.

Vega ha agraït, tot i la polèmica aixecada, la feina feta pels vuit candidats, sobretot en l'àmbit de la difusió i divulgació de la Sindicatura Municipal de Greuges, i ha insistit en què no hi ha hagut cap mala intencionalitat del govern, pel qual no es pot invalidar. Una invalidació que, diu, "estaria basada en sospites i en temes millorables, però que no són suficients per anul·lar tot el procediment". 

Davant de la petició d'anular el procés que han fet alguns grups, Vega creu que totes les crítiques s'han bellugat a partir de rumors, sovint a través de les xarxes socials o d'alguns mitjans, i si és retirés es donaria la imatge que s'ha fet alguna cosa malament per part de l'administració. "A cada procés participatiu que fem aprenem, i això ens ha de servir per anar millorant poc a poc", ha manifestat Vega, que diu que "la responsabilitat és col·lectiva perquè tot s'ha portat des de la Junta de Portaveus". "Retirar el procés voldria dir menysprear la feina feta pels candidats", ha afegit el portaveu socialista. 

Per últim, Vega ha justificat la tria de Cazorla perquè, a més dels suports populars, "qui tria és el ple", que valora també els suports d'entitats i el perfil de la candidata. Per tant, la decisió "és mantenir aquesta candidata" i, insisteix, caldrà esperar a l'evolució dels diversos grups polítics de l'Ajuntament.