Estudiants de l'ESEIAAT faran dues plantes fotovoltaiques per generar energia al Campus de Terrassa

Tindran una potència de 50 kW per a dos edificis, la màxima provinent d'energia renovable en un campus de la UPC | Els alumnes dissenyaran, construiran i instal·laran les plaques dins del projecte SolarCampus

L'edifici Gaia del Campus de Terrassa ja té una planta fotovoltaica a la teulada
L'edifici Gaia del Campus de Terrassa ja té una planta fotovoltaica a la teulada | UPC Terrassa
La Torre
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:26h
Un equip d'estudiants de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeronàutica i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) dissenyaran, construiran i instal·laran dues plantes fotovoltaiques a dos edificis del Campus de Terrassa. Aquest dimecres es presenta el projecte SolarCampus, en què els estudiants faran aquestes instal·lacions, que tindran una potència de 50 kW d'energia renovable per al consum energètic.

Es tracta d'una iniciativa impulsada per professors i investigadors del grup de recerca SEER, emmarcada en la metodologia d'aprenentatge actiu que s'impulsa des de l'Escola per fomentar que els estudiants es formin participant en projectes reals. En aquest projecte, SolarCampus, especialitzat en energies renovables, els alumnes faran dues plantes durant l'any 2017 que permetran obtenir la màxima potència procedent d'una font renovable a tots els campus de la UPC.

El projecte estarà liderat pels estudiants que s'inscriguin a SolarCampus, i ells mateixos realitzaran la construcció i la instal·lació de les cobertes fotovoltaiques. També connectaran un sistema de monitorització en obert, que permetrà a les persones interessades seguir les dades de generació d'energia fotovoltaica així com del consum energètic dels edificis on funciona el sistema, de forma que els resultats es vehiculen cap a la societat.

Competències en comunicació i promoció

A més de la vessant pròpiament tècnica del projecte, els estudiants participants al SolarCampus realitzaran un pla de comunicació de tot el projecte, que inclou la realització d'un documental breu i conferències divulgatives sobre com evoluciona el projecte.

Els mateixos estudiants seran també els encarregats de promocionar els resultats del seu treball entre les administracions públiques, les empreses i les escoles col·laboradores, així com de compartir-los a través de les xarxes socials.

Per Àlvaro Luna, un dels professors impulsors de SolarCampus, aquest projecte "és el primer pas per a que el Campus de la UPC a Terrassa esdevingui en un futur un Smart Energy Campus, seguint l'exemple d'altres centres universitaris, com ara l'institut Geòrgia Tech. Una línia", afegeix, "en la qual la ETSEIAAT destaca per l'activitat docent, de recerca i d'innovació que realitza en l'àmbit de l'energia."

En aquest sentit, a més de la col·laboració de l'Escola, la iniciativa SolarCampus compta també amb el suport del Campus Energia de la UPC —acreditat com a Campus d'Excel·lència Internacional—, i de la Comunitat Energètica (CoE) del Campus de Terrassa, així com d'empreses diverses del sector.