La Masia Freixa i el Mnactec de Terrassa, protagonistes d'un reportatge de «Le Monde»

El periodista François Bonavaron va visitar la ciutat fa un mes per elaborar un recull dels millors elements modernistes de Catalunya fora de Barcelona

El periodista de Le Monde, observant la teulada del mNACTEC.
El periodista de Le Monde, observant la teulada del mNACTEC. | Terrassa Turisme
Joaquim Albalate
20 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:10h
El periodista del diari francès Le Monde que va visitar Terrassa el passat novembre, François Bonavaron, ja ha publicat el resultat de la seva ruta. Es tracta d'un ampli reportatge que parla de les meravelles de Catalunya més enllà dels indrets més turístics de Barcelona. No en va, el reportatge es titula "No només hi ha la Sagrada Família i Barcelona a Catalunya", i explica que "no gaire lluny de la capital regional, hi ha desenes de poblacions que tenen obres d'art modernista dignes de visitar".

Sobre Terrassa, el periodista diu que "la oficina de turisme, la Masia Freixa, és una obra mestra modernista del 1910". Explica que la casa va ser dissenyada per l'arquitecte local Lluís Muncunill, fascinat per Gaudí, i diu que Terrassa té un gran nombre d'edificis modernistes: cases, mercats, la Societat General d'Electricitat, sovint, obres de Muncunill. "Però l'edifici més impressionant", diu Bonavaron, "per la seva arquitectura i la seva mida, és el que acull el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el mNactec".

El text diu que "aquesta fàbrica, dissenyada per Muncunill, estava dedicada a la fabricació de teixits de llana", i explica que dins de les instal·lacions de més d'11.000 metres quadrats encara hi ha algunes màquines originals com la de vapor. A més, aconsella esmorzar o prendre una copa a la terrassa amb "vistes increïbles" a la volta catalana de l'edifici. De fet, el restaurant La Terrassa del Museu és una de les recomanacions de l'autor, igual que el bed and breakfast 1900, al centre de la ciutat.

El reportatge de Le Monde, que es va publicar a l'edició de cap de setmana del passat dissabte, dedica tota una pàgina del diari a les joies del modernisme català de fora de Barcelona. Al Vallès Occidental també hi destaca l'antic Casino de Cerdanyola del Vallès, dissenyat el 1895 per Gaietà Buïgas, que després de ser un habitatge particular i un laboratori farmacèutic, acull el museu d'art de Cerdanyola, amb "col·leccions permanents molt boniques sobre el modernisme català, i tres vitralls magnífics".

A la resta del territori, Bonavaron parla del Celler Cooperatiu de Nulles (Alt Camp), el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri (Alt Camp), les cases de Domènech i Montaner a Reus, edificis de Tarragona com el Mercat Central, l'Església de Sant Llorenç o el teatre Metropol, les cases indianes de Sitges, la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat), o la Nau Gaudí i els edificis de Puig i Cadafalch de Mataró. 
 

El reportatge de Le Monde dedicat al modernisme català, amb fotos de la Masia Freixa de Terrassa, la Casa Navas de Reus i la Colònia Güell de Santa Maria de Cervelló Foto: Le Monde