Creen un llibre que recull la història mil·lenària del Rec Comtal de Montcada

El llibre viatja per la història d'aquest canal d'aigua d'origen medieval, que va ser clau per proveir d'aigua la ciutat de Barcelona | També va tenir importants usos per a l'agricultura, la indústria i l'oci dels barris i pobles que travessava

Rec Comptal
Rec Comptal | Jordi Palmer
Redacció
16 de desembre del 2016
Actualitzat a les 10:07h
El Rec Comptal va ser una peça clau per l'agricultura, la indústria i l'oci dels municipis i barris que travessava, alhora que va esdevenir una eina clau per proveir d'aigua la ciutat de Barcelona. La importància d'aquest canal d'origen medieval, que passa per diversos punts de Montcada i Reixac i té 12 quilòmetres ha quedat recollida a la obra El Rec Comtal. 1.000 anys d'història, un llibre escrit per l'historiador Enric H. March i editat per Viena Edicions i l'Ajuntament de Barcelona, amb el suport de l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

El Rec Comtal. 1.000 anys d'història és un homenatge a la infraestructura hidràulica més important que han tingut Barcelona i els pobles de l'antic Pla, però, alhora, una crida per salvar-ne els vestigis i recuperar els espais ciutadans que encara en mostren el traçat.

En aquest sentit, els ajuntaments de Montcada i Reixac i de Barcelona han treballat conjuntament en els darrers anys per recuperar el tram del canal que travessa els barris de Can Sant Joan i Vallbona, des del punt de vista territorial i social.

Entre altres aspectes, el treball fa referència a la construcció de la Mina de Montcada, que permet canalitzar l'aigua freàtica del Besòs fins al Reixagó, i de la Casa de les Aigües i dels pous de Montcada. per il·lustrar aquesta temàtica s'han usat documents cedits pel Museu Municipal de Montcada i Reixac.