Roser Capdevila dibuixa la postal de Nadal del Centre Cultural Terrassa

La il·lustradora, creadora de "Les Tres Bessones", explica que "he omplert un mar de desitjos en una època en què tenim el Mediterrani ple de morts" i que el rei negre ja no porta carbó perquè això "era racista"

Roser Capdevila, amb la postal que ha dissenyat per al Centre Cultural Terrassa
Roser Capdevila, amb la postal que ha dissenyat per al Centre Cultural Terrassa | J. A.
15 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:55h
La popular il·lustradora Roser Capdevila és l'autora de la postal de nadal del Centre Cultural Terrassa d'aquest any. Capdevila, creadora, entre d'altres, de Les Tres Bessones, ha estat l'escollida per dissenyar, per primera vegada, una felicitació original i única del centre controlat per la Fundació Antiga Caixa Terrassa. A més, el procés de creació ha estat enregistrat en vídeo i també serveix com a felicitació virtual.

La postal mostra els tres reis navegant en vaixells de paper per un mar immens. Tres reis que intercanvien els papers: el carbó el porta el rei Gaspar, i els regals, ben embolicats, el rei Baltasar, mentre que Melcior es modernitza i porta "els paquets d'Amazon". "El rei negre sempre és el rei que castiga els nens! I jo ho trobo injust i una mica racista", diu Capdevila, amb molt humor, "i com que és una història maca i és una fantasia, doncs ho podem canviar". Ara, "el rei dolent és el rei ros, però està pescant l'alegria, així que no ho és tant".

I és que, de fet, els peixos que naveguen pel mar són diferents desitjos pel 2017, com l'amor, la feina, la salut, la il·lusió o els amics; però també s'hi troben les diferents activitats del Centre Cultural, com la música, les exposicions, la dansa o el teatre.

Capdevila ha explicat que "he triat el mar com a motiu perquè, actualment, tenim el Mediterrani ple de mort, per la crisi dels refugiats, i jo volia que fos un mar ple de vida i de desitjos pel nou any".

La popular il·lustradora, de 77 anys, afirma que la idea se li va acudir una nit d'insomni. Després va fer l'esbós en paper, i, amb l'ajuda de la seva filla Helena, una de les famoses bessones, va digitalitzar-lo per aconseguir el resultat final. De fet, Capdevila està encantada amb la gran tela que presideix el vestíbul del Centre Cultural, i està encantada de col·laborar amb ells, sobretot després que, el 2013, hi fes la seva primera exposició. "Tinc molt bon rotllo amb l'Adrià [Fornés, director del Centre Cultural]... en sap molt de demanar!", afirma, divertida, Capdevila. La seva filla Anna – una altra de les bessones – ho confirma: "si li demana una cosa, no li pot dir que no!".

La felicitació estarà, en gran format, instal·lada fins a mitjans de gener. Els responsables del Centre Cultural volen que llueixi, especialment, durant els actes infantils i familiars, i també que les escoles que visitin el Centre puguin gaudir-ne; aquest dimarts, per exemple, ho han fet els alumnes del Liceu Egara, als quals Capdevila, totalment espontània, no ha pogut resistir la temptació d'interrompre una entrevista per preguntar als infants si els agradava la postal i per xerrar una estona amb ells.
 

La il·lustradora explicant la postal del Centre Cultural Terrassa a un grup de nens Foto: Joaquim Albalate