El Consell Comarcal arranjarà camins i boscos per prevenir incendis

Actuarà a 18 municipis de la comarca millorant camina, alguns punts d’aigua i ampliant les franges perimetrals al voltant d’urbanitzacions | La iniciativa ha estat possible gràcies a una inversió de 40.000 euros de la Diputació de Barcelona

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, amb el president de la Comissió Informativa de Territori, Joan Ballbè i l’enginyer de forest del Consell Comarcal, Albert Pàmies
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, amb el president de la Comissió Informativa de Territori, Joan Ballbè i l’enginyer de forest del Consell Comarcal, Albert Pàmies | Consell Comarcal
Redacció
14 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:54h
El Consell Comarcal del Vallès Occidental durà a terme obres de prevenció d’incendis a divuit municipis de la comarca amb l’objectiu de millorar les infraestructures dins dels espais forestals i augmentar l’eficiència dels mitjans d’extinció en cas de foc forestal. Les obres de prevenció, que es licitaran aquest mes de desembre, i que es realitzaran durant l’any 2017, formen part del projecte reformat Actuacions prevenció incendis forestals – anualitat 2015. Projecte Boscos Vallès 2012-2017.

Amb aquestes obres es pretén facilitar la feina a les dotacions dels equips d’extinció, aconseguint que accedeixin al bosc amb més facilitat i seguretat,  i intentant també reduir la velocitat de propagació de les flames.

Per tirar endavant el projecte s’han destinat al voltant de 400.000 euros. Aquests diners venen subvencionats per la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de governs locals 2012-2015. El projecte engloba obres d’arranjament de camins, manteniment i millora de punts d’aigua i actuacions silvícoles destinades a mantenir, ampliar i obrir franges perimetrals al voltant d’urbanitzacions o a banda i banda de camins.

Aquest migdia s’han presentat les obres de prevenció d’incendis al municipi de Castellar del Vallès, a la zona de l’Era d’en Petasques. A l’acte hi han estat presents el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, acompanyat del president de la Comissió Informativa de Territori i alcalde d’Ullastrell, Joan Ballbè.

Giménez, ha subratllat "l’important paper que té el Consell Comarcal de vetllar i preservar el patrimoni comarcal" i ha assegurat que l’objectiu d’aquest projecte és abaixar el risc d’incendis per tenir millors condicions forestals de cara a l’estiu.  També ha remarcat que "els incendis s’apaguen a l’ hivern fent prevencions per quan arribi l’estiu" i ha agraït la col·laboració dels ADF.

Per la seva banda, Ballbè,ha destacat que al Consell Comarcal  no es feien actuacions d’aquest estil des de 2008 i ha remarcat "la importància d’aprofitar aquesta injecció de recursos subvencionats per part de la Diputació de Barcelona". 

L’enginyer de forest del Consell Comarcal, Albert Pàmies, hadetallat que “el pressupost per tirar endavant aquest Pla de Prevenció d’Incendis, s’ha repartit proporcionalment segon la superfícies forestal dels municipis , per aquest motiu en els municipis que tenen més massa forestal s’hi faran més actuacions”.

Obres de prevenció d’incendis a camins i franges

L’arranjament dels camins, que inclou l’eliminació de punts crítics, ha de permetre una major seguretat dels vehicles d’extinció. D’altra banda, les franges de seguretat tenen l’objectiu de reduir la velocitat de propagació inicial d’un foc al reduir la càrrega de combustible i  la continuïtat horitzontal del mateix, donant més opcions a arribar abans que el foc es descontroli. També redueixen la probabilitat inicial d’esdevenir un foc de capçades al trencar la continuïtat vertical del combustible en els moments inicials en aquelles zones més susceptibles de patir una ignició fortuïta.

Durant les obres també es revisaran i milloraran diferents punts d’aigua localitzats tres a Rellinars i dos a Terrassa amb la finalitat de facilitar les tasques de captació d’aigua en aquest punts.