​El Vallès Occidental crea un protocol per abordar la violència masclista

Es tracta d'un document de 130 pàgines que permet abordar i tractar diferents situacions de violència de gènere

El text s'ha presentat al Consell Comarcal
El text s'ha presentat al Consell Comarcal | Consell Comarcal
Redacció
14 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:23h
El Vallès Occidental ja disposa de protocol contra la violència masclista. El document es va aprovar en l’últim ple de l’ens supramunicipal i s’ha presentat aquest dimecres. Aquest text, que conté 130 pàgines, és el resultat de la feina que ha dut a terme la comissió tècnica que es va crear l'any 2015. Tot plegat permetrà als municipis de la comarca disposar d'una eina estable de treball per abordar i tractar diferents situacions de violència de gènere.

El nou Protocol permetrà posar a disposició del conjunt de professionals una eina de referència per abordar el fenomen de la violència masclista de la manera més àgil i eficaç possible, sota una lògica compartida. El document permetrà donar cobertura als municipis més petits sense deixar d’estar en consonància amb els propis protocols dels municipis més grans. 

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez ha explicat que era important "homogeneitzar la feina dels diferents municipis" i ha afirmat que ara tots "queden coberts i s'actuarà de la mateixa manera davant els possibles casos de violència masclista".

Per la seva banda, el delegat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia ha remarcat que la comarca s'està dotant d'eines que per lluitar contra la violència masclista que des del seu punt de vista "és una de les problemàtiques més greus a què ha de fer front la societat durant aquest segle XXI".

El conseller del’Àrea de Benestar Social, Pol Altayó, ha destacat que el valor afegit d'aquest Protocol rau en el fet que ha estat elaborat per una Comissió no política, amb professionals de tots els àmbits que treballen en la detecció, prevenció i eradicació de la violència masclista.

L'origen de la Comissió

El dia 4 de novembre de 2015 es va constituir la comissió tècnica per a l’abordatge de la violència masclista. Fins al moment s’han realitzat un total de tretze sessions de la comissió. Al llarg d’aquests mesos de treball conjunt s’han compartit eines i estudis per a una òptima tasca de detecció gràcies a professionals dels Serveis d’Informació i Atenció a la Dona (SIADs). Aquest debat també s’ha nodrit de la informació exposada a les sessions per part dels Grups d’atenció a la víctima (GAV), els serveis de salut de la comarca i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat entre d'altres.

La Comissió, com a òrgan de seguiment i avaluació, ha de permetre mantenir viu el Protocol i erigir-se com a una suma de forces en l’assumpció de nous reptes compartits. Entre aquests reptes es troben l’ampliació de la detecció, atenció i recuperació a d’altres formes de violència masclista, no només la violència a l’àmbit de la parella o familiar sinó també a l’àmbit comunitari i al laboral, que es treballarà en properes sessions.