Tensió a Rubí, l'únic municipi català que celebra la Constitució espanyola

Intercanvi de retrets i insults entre els assistents a l'acte organitzat per l'Ajuntament i els participants a una concentració sobiranista | Els independentistes intenten cremar una Constitució i fan crits contra el regidor trànsfuga de CiU

Dos assistents a l'acte de celebració del 6D a Rubí, amb banderes espanyoles
Dos assistents a l'acte de celebració del 6D a Rubí, amb banderes espanyoles | J. A.
06 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:32h
Rubí ha estat l'únic municipi català que ha celebrat el dia de la Constitució. I ho ha fet en un acte carregat de tensió i de retrets entre els assistents a l'acte organitzat per l'Ajuntament i els participants a una concentració independentista amb un centenar de persones per banda. Xiulets, escridassades i insults han amanit un acte sobri que ha comptat amb la participació dels regidors del PSC, PP i Ciutadans que han llegit articles de la carta magna espanyola, i que ha acabat amb un discurs de l'alcaldessa socialista, Ana María Martínez.

L'acte ha aplegat unes 150 persones, algunes amb banderes espanyoles, mentre que pocs metres més enrere s'ha fet una concentració de rebuig, amb un centenar d'assistents que han intentat boicotejar l'acte amb xiulets i escridassades. La celebració institucional ha comptat amb la presència dels regidors de PSC, PP i Ciutadans, i també amb membres de Societat Civil Catalana, i amb cares de la política d'altres ciutats properes, com representants de PP i C's de Terrassa. A l'altra banda de la plaça s'hi han pogut veure membres d'ERC, CUP, el PDECat i ICV, així com d'altres entitats com l'ANC, Òmnium o la PAH.

En el seu discurs de clausura de l'acte, l'alcaldessa de Rubí ha volgut "posar en valor la Constitució", que "ha donat el període més gran d'estabilitat política a Espanya, i l'ha tret de la foscor del franquisme". Tot i això, ha seguit Martínez, "res és inamovible, la societat evoluciona i també ho han de fer les estructures bàsiques".

Per això, ha dit que "cal renovar i reformar la Constitució per fer-hi cabre els diversos reptes de la societat, que garanteixi els drets socials i doni resposta a les noves realitats socials".
 

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, fent el seu discurs Foto: Joaquim Albalate


Una concentració independentista a pocs metres

Mentre els regidors llegien els articles de la Constitució -un d'ells ha saludat amb un "buenos días, demócratas"-, al fons de la plaça i separats per la Policia Local, un grup gairebé tan nombrós com el dels assistents a l'acte en si intentaven tapar la megafonia amb crits i xiulades. Els manifestants han tingut algun recordatori pel regidor trànsfuga de CiU –que s'acaba d'incorporar a l'equip de govern socialista-, Sergi Garcia, amb càntics com "No hi som tots, falta el Sergi", o "Sergi Garcia, botifler".

La concentració ha tingut alguns moments de tensió, com quan els manifestants han cremat un exemplar de la Constitució Espanyola, i els assistents a l'acte institucional han anat a apagar-la. També, mentre el portaveu de les JNC atenia els mitjans, hi ha hagut un intercanvi d'insults entre uns i altres: entre paraules més gruixudes, s'han pogut sentir crits de "feixistes", per als constitucionalistes, i de "nazis", dirigits als independentistes.
 

La concentració contra la Constitució, de la qual han intentat cremar-ne un exemplar Foto: Joaquim Albalate


Satisfacció del PP i crítiques del PDECat

El PP de Rubí, impulsor de l'acte a través d'una moció a l'Ajuntament, ha considerat, en paraules del seu portaveu, Jonathan Cobo, que "és un dia històric per a Rubí, dignificant el dia de la Constitució". Cobo ha dit que "Rubí ha deixat un missatge clar a la ciutat i a la resta del país: que no vol saber res d'independència i que no poden comptar amb la ciutat per un projecte que vol dividir".

En referència a la concentració independentista, Cobo ha dit que "avui s'ha retratat tothom, i on uns promouen la coacció, altres promovem la llibertat". El regidor popular ha agraït al PSC i Ciutadans que fessin possible la realització d'aquest acte, que espera que sigui el primer de molts altres.

Al cantó contrari, el cap local de les JNC de Rubí, Èric Zaldívar, ha lamentat que "Rubí sigui la primera i la única ciutat de Catalunya en celebrar el 6 de desembre", i ha afirmat que el tripartit "de PSC, C's i PP" defensa una Constitució que va en contra del progrés de Catalunya, i ha posat exemples com la llei de pobresa energètica, el fracking o els impostos a les grans fortunes.

Tot plegat, ha dit Zaldívar, "són exemples de que no tenim res a celebrar", i ha afirmat que "no creiem que l'Ajuntament de Rubí hagi de gastar diners públics en aquest acte", i que "volem fer la nostra pròpia constitució, que asseguri el progrés de tots els catalans".